Safari 5 çıktı



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
08.06.2010

Apple haftaya hızlı bir başlangıç yaparak iPhone 4 duyurdu ve Safari 5'i çıkardı.

Safari 5 çıktıDünya Geliştiriciler Konferansı'nda Steve Jobs'ın Safari 5'i duyurması bekleniyordu ancak Jobs Apple'ın web tarayıcısı ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Ardından Apple PRNewswire'dan bir basın açıklaması yayımladı ama gene tarayıcı hakkında bir şey yoktu. Basın açıklaması gözden kayboldu ve sürpriz bir şekilde iPhone 4 duyuruldu. Akabinde de Safari 5 de çıktı.

Windows ve Mac için çıkan Safari 5 çeşitli yeni özelliklere sahip. Performans olarak da geliştirilen Safari için en büyük yenilik henüz tam olarak hayata geçmedi. Safari'nin yeni geliştirici programı tarayıcının geleceğini toptan değiştireceğe benziyor. Şu an sadece Mac için olan Safari'de eklenti desteği bulunuyor. Ancak safari web sitesinin desteği ile yeni eklenti biçimi tüm platformlarda kullanılabilecek çünkü HTML5, CSS3 ve javascript kullanılacak.

Safari eklentileri, iPhone marketinin yapısının web tarayıcısına uygulanması biçiminde olacağa benziyor ama yeni site, Firefox'un eklenti sitesinin Mac versiyonu olmakla da sınırlı kalabilir tabii.
Safari 5'te, yeni bir eklenti ağı, Safari Reader, performans artışı ve Bing arama desteği de bulunuyor. Safari Reader bir veya daha fazla yazıya bakarken web tarayıcısının maksimum okuma alanı göstermesi için geliştirilmiş. Ek olarak HTML5 desteği de bulunuyor. Safari artık HTML 5 temelli tam ekran video gösterimi, sürükle bırak, form onayı vb. işlemleri destekliyor. Firefox, Google Chrome ve Opera da bu işlevleri destelerken geriye bir tek ne zaman çıkacağı belli olmayan Internet Explorer 9 kalıyor.

Apple, Safari'nin javascript motoro Nitro'da büyük gelişme olduğunu ve Safari 5'in safari 4'e göre %30 daha hızlı çalıştığını iddia ediyor. Ayrıca yaptıkları performans testlerinde DNS önyükleme ile Safari 5'in web sayfalarını Firefox 3.6'dan iki kat, Chrome 5.0'dan %3 daha hızlı açtığını tespit ettiklerini söylüyorlar. Apple'ın web tarayıcısı Safari'nin bu son sürümünü aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz:

Safari 5 (PC) indir

Safari 5 (Mac) indir