Apple'ın web tarayıcısı Safari'ye Google Blacklist özelliği eklendi



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Apple'ın Safari web tarayıcısına eklediği yeni bir anti e-dolandırıcılık aracı, Google'ın yeni uyarı belirtisi içindeki linkler olan kara listeleri (blacklist) tarafından destekleniyor.

SafariApple'ın geçen hafta yayınladığı Safari 3.2 web tarayıcısı, kullanıcı adlarından ve şifrelerinden online bankacılık hesap bilgilerine kadar birçok kişisel bilgiyi ele geçirmeye çalışan e-dolandırıcılık sitelerine yönlendirildiğinde, kullanıcıları hemen uyarıyor.

Ancak Safari'nin yardım dosyasında ve tarayıcının online belgesinde bu yeni araçla ilgili herhangi bir bilgi yer almıyor. Ayrıca Apple yetkilileri, bu özelliğin nasıl çalıştığıyla, siteleri tehlikeli olarak belirlemek için hangi veri tabanını kullandığıyla, URL'leri kontrol edilmesi için Apple'a mı gönderdiği yoksa kullanıcı bilgisayarındaki bir veri tabanından mı yararlandığıyla ilgili yöneltilen sorulara yanıt vermedi.

Bir kullanıcı linke tıkladıktan sonra, Safari'nin bir e-dolandırıcılık sitesine rastlaması durumunda açılan ve görüntülenen bilgiler çok anlaşılır bir niteliğe sahip.

Bu uyarılar, iki link sunuyor ve bu linklerin her ikisi kullanıcıyı de Google'ın web sitesindeki sayfalara yönlendiriyor. "E-dolandırıcılık hileleriyle ilgili daha fazla bilgi edinin" linki, kullanıcıları, e-dolandırıcılık saldırılarıyla ilgili tanımların olduğu bir siteye yönlendirirken, "Hata Raporu gönder" linki ise, yanlış kategorilenmiş web siteleri için rapor gönderilebileceği bir Google sayfasına yönlendiriyor.
Blacklist
Ancak diğer kaynaklar, Safari'nin hem Google'ın PhishTank veri tabanıyla, hem de ücretsiz DNS (alan adı sistemi) hizmeti sağlamasıyla ünlü OpenDNS tarafından yürütülen, e-dolandırıcılık sitesi rapor etme projesini birleştiren bir kara liste kullandığını iddia ediyorlar.

2006'da çıkardığı 2.0 sürümüyle biruyarı aracı ekleyen Mozilla'nın Firefox web tarayıcısı, bir sitenin potansiyel olarak tehlikeli olup olmadığına karar vermek için Google'ın "Güvenli Tarama" (Safe Browsing) koduna başvuruyor. Google'ın Windows XP ve Vista için Eylül ayının başında çıkardığı web tarayıcısı Google Chrome da aynen Firefox gibi kara liste için Google'dan destek alıyor.