Obama, çalışanlarının Facebook sayfalarını gizlice inceliyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Başkanlık seçimini kazanmış fakat henüz başkan olmamış olan Obama'yı zor duruma sokabilecek bilgilerin ya da yazıların ortaya çıkarılması için, Obama'nın hükümetinde çalışmak için iş başvurusunda bulunan potansiyel çalışanlardan, Facebook ve diğer sosyal network hesaplarına giriş izni verilmesi isteniyor.

Obama FacebookNew York Times'ın haberine göre, iş başvurusunda bulunanlardan ayrıca, e-postalarının, metin mesajlarının ve hatta blog yazılarının kopyalarını da vermeleri istendi. Obama, başkanlık kampanyasını yürüttüğü sırada kendisini destekleyenlerin My.BarackObama.com sosyal ağında 35,000 grup kurduğunu ve 200,000 etkinlik düzenlediğini gördükten sonra, sosyal ağların taban örgütlenmesi desteği konusunda ne kadar etkin olduğunu yakından anlamış oldu.

Bu kampanyayı yürütenler bir hafta önce, Obama politikalarını protesto etmek için kullanılsa bile bu sosyal ağın işletimine devam edileceğini açıkladı. Örneğin 20,000 Obama taraftarı, kampanya süresince, Obama'nın Foreign Intelligence Surveillance Act - FISA'ya (ABD'de gerek görüldüğünde her türlü teknolojik kaynağın mahkeme kararı almayı gerektirmeksizin dinlenebilmesine olanak sağlayan yasa) olan desteğini online olarak protesto etmek amacıyla bu sosyal ağı kullandılar.

Beyaz Saray, işe alınabilecek potansiyel çalışanlarla ilgili çok özel bilgi toplamak amacıyla Web 2.0 dünyasını kullanan ilk işveren değil. Eylül ayında CareerBuilder.com tarafından yapılan ve 31,000'den fazla işverenin katıldığı ankette, işverenlerin beşte birinden fazlasının, iş adaylarının bilgilerini görmek için sosyal ağ sitelerini araştırdıkları gerçeği ortaya çıktı. Sosyal ağları kullanan insan kaynakları yöneticilerinin üçte biri, bu siteler bulunan bilgiler nedeniyle iş başvurusunda bulunanları reddedebildiklerini söyledi.

TechPresident yazarlarından Micah Sifry, ileride ortaya çıkabilecek utandırıcı ve zor durumların en aza indirgenmesi için, bir iş başvurusunda bulunan kişinin internet kullanımının kontrol edilmesinin, mantıklı bir girişim olduğunu söyledi.

Sifry; "İnternet çağında, internette herhangi bir sitede, burnunuzu karıştırırken, biraları tokuştururken ya da herhangi bir utanç verici bir şey yaparken çekilmiş fotoğraflarınızın olmaması olasılığı neredeyse yok gibi. Obama'nın yardımcılarının finansal ya da etik davranış bozuklukları ve çıkar çatışması gibi önemli konulara yoğunlaşacaklarını umalım. İnsanların kendilerini internette ifade etmekten korktukları bir durum yaratmayalım çünkü bir gün birileri kendilerini ya da patronlarını küçük düşürecek kelimeleri ya da resimleri kullanabilirler." yorumunu yaptı.

Sifry ayrıca,"Utanç verici Web 2.0 içeriklerinin, politikacı adaylarının geçmişte kullandıkları esrarla aynı yolu izleyeceğini tahmin ettiğini ve "Bu içerikler, ilk birkaç kurban üzerinde ciddi sorunlar yaratacak fakat daha sonra zaman geçtikçe şu anki önemini yitirecek ve normal gibi görünmeye başlanacak." diyerek zamanla bu paranoyanın hafifleyeceğini düşündüğünü belirtti.