Dört Şirketten Biri Facebook Gibi Sosyal Ağ Sitlerine Girişi Engelliyor



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

200 insan kaynakları yöneticisi üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre 4 işletmeden biri çalışanlarının Facebook ve Myspace gibi sosyal ağ kurma sitlerine girişini engelliyor.

FacebookSon yıllarda sosyal ağ kurma sitesi kullanan Amerikalıların sayısı üç katına çıkarken, bu siteleri iş saatleri sırasında kullanan çalışanların sayısında da büyük bir artış oldu. 35 yaşın üstündekiler ve daha yaşlı insanlar sürüler halinde Facebook ve Myspace kullanır hale geldiler.

Pek çok şirket farklı bir açıdan baksa da, İnsan Kaynakları Yönetimi Topluğu'nun ev sahipliğinde yapılan yeni bir konferansta insan kaynakları çalışanları üzerinde araştırma yapan Gray & Christmas danışmanlık firmasından Gray Challenger; diğer şirketlerin sosyal ağ kurma sitelerinde vakit geçirmenin iş üretkenliğini büyük oranda öldürdüğünü düşündüklerini söyledi.

Challenger şirketlerin %23'ünün bu sitelere erişimi çoktan engellediğini de ekledi. Öte yandan şirketlerin %7'sinin ise çalışanlarını sosyal ağ kurma sitelerini kullanmaları yönünde cesaretlendirdiklerini belirtti. Bununla birlikte başka bir %10'luk kesim sosyal ağ kurma sitelerinin pazarlama ve satış adına ancak önemli sayılmayacak bir katma değer elde edilebiliyor. Başka bir açıdan batlığımızdaysa bu siteleri yasaklamak genç yeni çalışanlar bulmayı da zorlaştırıyor.

Challenger'a göre yeni yetenekli çalışanlar bulmak, pazarlama ve satış katma değeri yaratmak için; pazarlamadan çalışanların şirket içi iletişimlerine kadar iş düzenlemelerinin tüm yüzeyleri sosyal ağ kurma ve Web 2.0 standartlarına uyum sağlamalı.

Challenger ayrıca bu sosyal ağ kurma sitelerinin yasaklanmasının veya kullanımlarının sınırlandırılmasını sebebin sadece çalışanın verimliliği kaybetmesi çekincesi olmadığı, bu tip haberleşmenin ayrıca bant genişliği üzerinde ekstra yük bindirdiğini belirtti. Ayrıca çalışanların şirket sırlarını sızdırma ihtimalinin ya da kişisel profilleriyle şirket imajını sarsmaları potansiyelinin hep bulunduğunu belirtti. Ayrıca şirket ağları için bu tip haberleşme şekilleri güvenlik açıklarına sebep olabiliyor ve şirket sistemlerini bilgisayar korsanlarına ya da virüslere karşı savunmasız hale getirebiliyor.

Geçtiğimiz aylarda Network World tarafından IT profesyonelleri üzerinde yapılan araştırmaya göre; IT profesyonellerinin üçte ikisi sosyal ağ kurma sitelerini kullandıklarını belirtti. IT profesyonellerinin çoğu Linkedin kullanırken, Facebook ve MySpace de çalışanlar arasında popülerliğini koruyor.

IT profesyonelleri sosyal ağ kurma sitelerini; oyun oynamak ya da sohbet etmek yerine daha çok iş amaçlı kullanıyorlar. Microsoft, Yahoo, Network World ve belli başlı tedarikçiler bu talep karşısında iş yerinde kullanılması için bazı sosyal ağ kurma araçları bile geliştirdi. Örneğin bunlardan biri olan Vendor InsideView yazılımı müşterileri iş adamlarının kullandığı sosyal ağ araçlarıyla bütünleştirme de yardımcı oluyor.