Norton Antivirüs programını geliştiren Symantec'den virüs raporu



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
10.05.2010

Antivirüs programı Norton'u geliştiren güvenlik firması Symantec, zararlı yazılımlar (malware) ve e-postalarla yayılan tehditler açısından Web'in durumu hakkında bir rapor yayımladı.

Norton Antivirüs programını geliştiren Symantec\ den virüs raporuNorton antivirüs programından tanıdığımız Symantec çeşitli aralıklarla internet ve virüslere dair MessageLabs Intelligence Report adl bir rapor yayımlıyor. Son yayımladığı raporda da Linux ile ilgili ilginç bir saptama bulunuyor. Symantec, Linux yüklü sistemlerin spam gönderme olasılığının Windows yüklü makinelere göre 5 kat daha fazla olduğunu düşünüyor.

Kimi uzmanlar Windows ile ilişkilendirilen güvenlik risklerinin fazlaca abartıldığını ve virüs tehditlerinin derecesinin, işletim sistemlerinin pazar paylarıyla ilgili olduğu düşünüyorlar. Yani Linux ve Mac OS X, pazar payının %90'ına sahip olsaydı bugün Windows'un maruz kaldığı tehditlerle boğuşmak durumunda kalacak ve onun kadar tehditlere açık olacaktı. Bu önermeden yola çıkıp oran hesabı yapıldığında Linux'un spam potansiyelinin Windows'tan 5 kat fazla olduğu ortaya çıkıyor.
Ncircle mühendisi Tyler Reguly Symantec''in raporunu tuhaf karşıladığını ve Linux'un e-mail spam değerlerini ölçmede kullandıkları yöntemlerin kesin sonuç almaya uygun olmadığını belirtiyor.

"Symantec'in tespit ettiği spam mailler pazarlama postaları olabilir ki bu e-postalar Linux'da kurulu düzgün bir mail server aracılığıyla da gönderiliyor olabilir."
Benzer şekilde sektördeki çeşitli güvenlik uzmanları Symantec'in raporunu şüpheli buluyorlar. Rapordaki spam indeksinin, işletim sistemine özel bir açıkla pek de ilgisi olmayan bir problemi abarttığını düşünüyorlar.
Aslında Symantec Linux spam meselesi hakkında daha da detaylı bilgi veriyor:

"Çoğu durumda spamlar, açık kaynak kodlu mail iletim programlarının aktif olduğu makinelerden geliyor."
Bu durum da gösteriyor ki şirketler masraflardan kısmak için kendi mail sunucularını kullanıyor ve port 25'i kötü niyetli kişilere karşı açık bıraktıklarını farketmiyorlar. Yani büyük ihtimalle spamların kaynağı Windows PC üzerinde çalışan bir botnet.