NEC ExpEther, PCI Express'i 2 km'ye çıkarıyor



Ekleyen
ozgurs
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

NEC, ExpEther adlı bir sistemle birçok masaüstü bilgisayarın ve server bilgisayarının standart Ethernet hattında bulunan, bilindik PCI Express arabirimini 2 kilometre ya da daha uzun mesafelere genişletiyor.

expetherExpEther, dün Tokyo'daki bir NEC sergisinde ilk defa tanıttı ve sistemi, bu teknolojiyi kullanan bilgisayar ekipmanlarına bağlı bir PC üzerinde tanıttı.

ExpEther, prototip sisteminde normal bir PCI kartına benzeyen ExpEther adaptörlerini, her bir bağlantının sonuna yerleştirerek çalışıyor dedi NEC'in sistem platformları araştırma laboratuarı yöneticisi Atsushi Iwata.

Tek bir adaptör, bilgisayara yerleştiriliyor ve PCI Express ile Ethernet ağı arasındaki ara birimi işliyor. Her ağ bağlantısının en uç noktasında, başka bir ExpEther adaptörü ve bilgisayar ekipmanlarının bağlanması için bilindik bir PCI Express adaptörü bulunuyor.

Örneğin, normal bir Serial ATA kartına bir sabit disk sürücüsü, bir USB kartına da bir fare ve klavye bağlıydı. Yan yana bulunan ExpEther kartlarının her birinin ara birim devreleri, PC'ye geri dönüş yolculuğunda, Ethernet'e dönüşümü sağlıyor.

While the arrangement makes for a lot of adaptors and cards it has the advantage of allowing use of an PCI Express adaptor and conventional network routers and switches.

Sistem, herhangi bir bilgisayar ekipmanını, şu anda mevcut olandan çok daha uzak mesafelerde birbirine bağlama yöntemi olarak kolayca canlandırılabilir. Bir kablo birkaç metre uzatıldığında normal monitörlerin ya da USB bağlantılarının sorun yaşamaya başlarken bu sistem, en az 2 kilometre uzaklıkta çalışabiliyor, dedi Iwata. Her ne kadar test edilmese de, muhtemelen onlarca kilometre uzakta da çalışabileceğini tahmin ettiğini söylüyor Iwata.

Bu teknolojinin uygulamaları blade server sistemlerini içeriyor. Bu gibi sistemler genellikle serverları birbirine bağlayan genel bir PSI yolu ve diğer kısımları ve sistemleri birleştirmek için Ethernet'e sahiptir. Bu teknoloji sayesinde, Ethernet üzerinde her şey çalıştırılabiliyor ve potansiyel olarak farklı yerlerdeki serverlar birbirlerine bir PCI yoluyla bağlanabiliyor.

NEC teknolojiyi ayrıca, bir yandan aynı anda, anında düzenlemeye olanak tanıyacak şekilde videoları hazır tutan bir yandan da çok büyük boyutlarda videoyu ekleyebilecek ve depolayabilecek bir yayıncıyla birlikte test ediyor, dedi Iwata. Bu teknoloji birçok elektronik cihazın ve uygulamanın tek bir ev serverına bağlanabilmesi için de kullanılabilir.

Bu teknoloji, hala denemelerden geçiyor fakat NEC sistemi diğer şirketlere açmayı planlıyor. Çarşamba günü şirket, teknolojiyi destekleyen 20 şirketten oluşan bir ExpEther konsorsiyumu açıklamayı planlıyor.