Intel, dokunmatik ekranlı Classmate PC'lerini görücüye çıkarıyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Intel, önümüzdeki ay Los Angeles'ta düzenlenecek olan Tüketici Elektroniği Fuarı (Consumer Electrics Show -CES)'nda, Classmate PC'nin dokunmatik ekranlı bir sürümünü tanıtmayı planlıyor.

Convertible ClassmateYeni Convertible Classmate, dönen bir dokunmaktik ekrana sahip bir tablet PC özelliğini taşıyor. Intel, bu dönen ekran sayesinde veri girişlerinin daha kolay hale geldiğini iddia ediyor.

Asus'un Eee PC serisine rakip olan Classmate, gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklar için eğitim amaçlı bilgisayarlar olarak pazarlansa da, genel pazarda da yerini alacak. Intel'den yapılan açıklamada dokunmatik ekranın, yazılımları daha interaktif ve çocuklar için daha kolay kullanılabilir hale getirdiğini belirtti.
Classmate, Intel tarafından yaratılmış bir referans tasarım olduğu için asıl üretim ve dağıtımı PC üreticileri yapacaklar. Intel basın sözcüsü, referans tasarımı kullanarak geliştirilen dizüstü bilgisayarların 2009 yılının başında piyasaya çıkacağını belirtti.

Bu yeni dizüstü bilgisayar, 8.9 inçlik bir ekrana sahip. Bu ekran, parmakla veya ürünle gelen özel bir kalemle kullanılabiliyor. Bu dizüstü bilgisayarın birçok özelliğinin arasında, ekranın yönünü, dizüstü bilgisayarın konumuna göre yatay ya da dikey olarak değiştiren bir ivmeölçer (accelerometer) de bulunuyor.

Convertible Classmate, Intel Atom işlemcisiyle çalışıyor ve kullanıcılara Windows ya da Linux işletim sistemleri yüklenmiş vaziyette sunuluyor. Yeni Classmate ile Intel, diğer bir rakibi olan ve kar amacı gütmeyen, Her Çocuğa Bir Laptop (One Laptop Per Child - OLPC) örgütünün XO laptoplarından bir adım öne geçti. Her Çocuğa Bir Laptop (One Laptop Per Child - OLPC) örgütü, 2010 yılında piyasaya çıkacak XO-2 dizüstü bilgisayarlarında dokunmatik ekran sunmayı planlıyordu, fakat Intel daha erken davranmış oldu. XO-2'nin yazılım tabanlı, dokunmaya duyarlı bir klavyesi ve iki dokunmatik ekran görüntüsü olacak.

Bu dizüstü bilgisayar, Classmate 2 olarak bilinen en son Classmate PC modelinin de bir yükseltmesi aynı zamanda. Classmate 2, dokunmatik ekranı olmayan ve kullanıcısının internette arama yapma ve eposta alma ve gönderme gibi temel ve asgari ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak çıkarıldı. 300 Dolar civarında bir fiyata sahip olan Classmate laptoplar, USB portları ve kablosuz ağ bağlantısı gibi günümüz dizüstü bilgisayarlarında bulunan temel özellikleri de içermektedir.