Mozilla, Nokia N810 İçin Mobil Tarayıcısının Alfa Sürümünü Çıkarıyor



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Mozilla'nın Fennec kod adlı mobil tarayıcısı Apple, Google ve Microsoft'un da bulunduğu bir pazara girmeye hazırlanıyor.


Mozilla - Nokia N810 için web tarayıcı çıkardı

Mozilla, bu Perşembe mobil tarayıcısının alfa sürümünü Nokia'nın internet tabletlerinde kullanılmak üzere piyasaya sürmeyi planlıyor.

İlk defa görücüye çıkacak olan Fennec kod adlı tarayıcı Nokia'nın N810 ve N800 internet tabletlerinde kullanılabilecek.

Mozilla'nın mobil bölümünün başkan yardımcısı Jay Sullivan, internet tabletleri için piyasaya sunulacak olan alfa sürümün yanı sıra Mozilla'nın, program geliştiricilerin mobil tarayıcıdaki bazı özellikleri görebilecekleri bir PC emülatörünü de aynı anda çıkaracağını açıkladı.

Sullivan ayrıca hem emülatörün hem de alfa sürümün Mozilla'nın topluluğunun test etmelerine ve eklentiler üretmelerine olanak vermek için piyasaya sunulduğunu söyledi.

Mozilla'nın mobil tarayıcısının piyasaya sunulmasından yararlı kullanıcı geri bildirimleri beklediğini söyleyen Sullivan bir sonraki adımın performans artışı çalışmaları olacağını belirtti.

Ekibinin Fennec tarayıcısının Windows Mobile işletim sistemini kullanan akıllı telefonlarda çalışan bir sürümü üzerine çalıştığını açıklayan Sullivan sıkı çalıştıklarını fakat henüz bu sürümün piyasaya çıkış tarihi hakkında bir bilgi veremeyeceğini söyledi. Sullivan ayrıca ekibinin mobil Linux işletim sistemi kullanan LiMo akıllı telefonları ve Symbian işletim sistemine sahip akıllı telefonlar için de tarayıcı çıkarmak üzere çalışmalara başlayacağını belirtti.

Mozilla, Haziran ayı içerisinde Fennec ile ilgili bir video yayınladı. Tarayıcının en büyük yeniliği geri ve ileri gibi kontrol düğmelerinin ekranın dışında oluşu. Kullanıcılar ekranı hafif bir şekilde sağa ya da sola çekerek kontrol düğmelerinin görünmesini sağlayabilecekler. Sullivan en büyük amaçlarından birinin bütün ekrandan faydalanmak olduğunu bunun da ekranların oldukça küçük olmasından kaynaklandığını belirtti. Tarayıcının tasarımı, internet sayfalarının bütün ekranı doldurmasını ve ekranda yalnızca internet sayfalarının içeriğinin görüntülenmesini sağlıyor.