Microsoft'tan büyük şirketlere Windows 7 tavsiyesi



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
11.05.2010

Microsoft sanal masaüstü altyapısı yerine Windows 7 destekli masaüstü PC'lerinin kullandığı bir çalışma ortamı öneriyor.

Sanal masaüstü altyapısı (VMI)

Microsoft'un dün yayımlanan bir blog mesajında sanal masaüstü altyapısının (VDI) şirketlere bazı avantajlar sağlasa da hâlâ standart PC' altyapısından daha masraflı olduğu ve geri dönüşümün daha az olduğu belirtildi. Windows ticari ürün yönetiminin başında bulunan Gavriella Shuster, iyi yönetilen bir ofis ortamında VDI'nin standart PC altyapısına göre genel olarak yüzde 9 ila 11 oranında daha masraflı olduğunu söylüyor. Schuster ayrıca uygulama performansının ağın durumuna bağımlı olmasından dolayı VDI kullanıcılarının kısıtlandıklarından yakındıklarını ekliyor.

Yayımlanan blog mesajının amacı müşterilere ne zaman uygulama ve müşteri sanallaştırma yapmaları, VDI kullanmaları gerektiği konusunda yardım etmek. Schuster, Microsoft'un işletim sistemi nasıl yüklenirse yüklensin lisans ücretini alacağını yani şirketin, müşterilerin işletim sistemlerini kullanıcılara sunma yöntemlerine kuşkuyla baktığını belirtiyor.

"Şirket müşterilerimiz kompleks ortamlara ve çok farklı kullanıcılara sahipler. Yani VDI'nin mantıklı olduğu bazı durumlar var. Her müşteri bir VDI sahibi olacak ama müşterilerin bu hizmetin ne işe yaradığı ve ne işe yaramadığı konusunda bir fikir sahibi olmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz."

Masraflı olduğunu söylemelerinin nedeni de VDI ile ilgili 100 enterprise müşterisi ile yapılan görüşmelere dayanıyor. Ancak herkes aynı fikirde değil .Computer Sciences Corp. 5000 masaüstü bilgisayarı ile 5000 VDI arasında masraf karşılaştırması yaptığında VDI'nin yüzde 20 daha az masraflı olduğu sonucuna varmış. CSC müşterileri için 1.2 milyon bilgisayarı yönetiyor ki bunların arasında VDI'ler de var. Bazı durumlarda ağ ve data merkezine göre VDI, masaüstüne oranla daha hızlı olabiliyor. Diğer durumlarda ise bant genişliği ve işlem ihtiyaçları kullanıcıların illaki bir iş istasyonuna (workstation) ihtiyaç duymalarına neden oluyor.

Microsoft VDI çözümleri için Citrix ile ortaklık kurdu ama Schuster blog mesajında VDI'yi sadece özel durumlar için tavsiye ediyor.

"Örneğin VDI çalışanların farklı konumlardaki iki masaüstünü kullanmaları gerekiyorsa mantıklı bir çözüm. Ayrıca vardiyalı çalışmada bir bilgisayarın birden fazla çalışan tarafından kullanılması durumunda da tercih edilebilir."

Blog mesajında VDI'nin faydalarıyla ilgili genel bazı varsayımları da aydınlatıyor.

"VDI'nin donanım masraflarını azalttığı doğru ama bir yandan yazılım masraflarını artırıyor. Çalışma masası masraflarını azaltıyor ama masaüstü mühendislik masraflarını artırıyor."
Schuster blog mesajında şirketlerin VDI'ye geçme nedenlerinin bir çoğunu Windows 7'nin çözdüğünü belirtiyor. Özellikle de Windows XP ya da Vista kopyalarıyla geçenler için...
"Yöneticilerin VDI'ye geçmek istemelerinin bir nedeni farklı işletim sistemlerinin yüklü olduğu makineleri destekleme maliyetinin düşmesi. Bir işletim sistemi birden fazla müşteri de kullanılabilir. Ama Windows 7 imaj yönetimi, yöneticilerin her makine için çekirdek bir imaj yaratmasına gerek kalmayacak şekilde geliştirildi. Bu da yönetilmesi gereken toplam imaj sayısını azaltıyor. Ayrıca Windows 7 güç yönetimi ve uzaktan destek vermede de VDI'ye üstünlük sağlıyor."