Microsoft Silverlight 2.0'ı yayınladı



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Yazılım devi Microsoft, Silverlight 2.0 sürümünün, alanında en büyük rakiplerinden biri olan Adobe Flash'ın keyfini sürdüğü kabullenilme seviyelerine ulaşmasını umuyor.

Microsoft geçtiğimiz günlerde, şu anda kullanılmakta olan Adobe Flash ile rekabet edebilecek en büyük rakip olan ve zengin web uygulamaları için tasarlanan Silverlight 2.0 eklentisinin artık hazır olduğunu duyurdu.

Silverlight 2.0 eklentisiyle birlikte Microsoft, genellikle videolara odaklanmış olan ilk versiyonunu çok daha ileriye taşıyarak, Silverlight'ı Adobe Flash ile arasında yaşanan rekabetten, çok daha yükseklere taşımayı umuyor. Silverlight 2.0 eklentisi sadece geliştirilmiş video desteği sunmakla kalmıyor, aynı zamanda firmanın en popüler ürünlerinden olan '.Net Framework' desteği içeriyor. C#, Python ve Ruby gibi yeni programlama dillerini destekliyor ve tüm web hizmetlerini ve Atom bitiş noktalarını, destek bileşenleriyle donatılmış web uygulamalarına dönüştürüyor.

Bu yeni eklenti 12 Ekim 2008 Salı gününden beri, otomatik güncellemeler aracılığıyla indirilip yüklenebiliyor. Yalnız daha önceki sürümlerini kullananlar için, eklentinin hazır olması önümüzdeki haftalara sarkabilir. (Business kullanıcıları, bu güncellemeleri kontrol edebiliyorlar.) Silverlight 2.0 eklentisi; Windows ve Mac OS işletim sistemleri üzerinde, Firefox, Safari ve Internet Explorer tarayıcıları içinde çalışabilecek. Ayrıca Novell, Linux'te çalışabilecek bir sürümünün hazırlanması için çalışıyor.

Silverlight'ın hazır olduğunu duyurmanın yanında, Microsoft ayrıca yazılım için yeni bir araç desteği olacağını da duyurdu. Microsoft; Visual Studio 2008, Visual Studio Web Developer Express ve Expression Blend ile birlikte çalışabilecek olan ve genel kontroller gibi bazı özellikleri içerecek olan, yeni geliştirme ve tasarım araçlarını tanıttı. Microsoft'un program geliştirme bölümünde çalışan VP Scott Guthrie, bir konferans görüşmesi esnasında yeni haberleri verirken 'Buradaki en açık ve güzel olan şey, bizim program geliştiricisi perspektifinden bakmamız ve bu eklentiyi zengin bir programlama platformu olarak görmemizdir. Aynı zamanda da tasarımcıların perspektifinden bakıldığında ise, onlarda kendilerini program geliştiricileri ile birlikte çalışan birinci sınıf vatandaş gibi görüyorlar.' dedi.

Microsoft aynı zamanda, Silverlight eklentisini kullanarak geliştirdikleri ve kendilerine ait yeni web uygulamalarını, yayınlamaya hazır olduklarını söyledi. Scott Microsoft SilverlightGuthrie, önümüzdeki birkaç ay içerisinde Microsoft Silverlight'ın tüm avantajlarından büyük ölçüde yararlanmakta olan, birçok sayıda ürünün ve teknolojinin duyurulacağını söyledi. Microsoft şimdiye kadar, www.microsoft.com sitesinde tanıtılan 100'den fazla pazarlama kampanyasında Silverlight'ı kullandı. Fakat Microsoft, henüz Silverlight içinde geliştirilmiş olan bir ürünü yayınlamış değil.

Microsoft çalışanı olmayan geliştiricilerden ve açık kaynak kodlama ile ilgilenen geliştiricilerden, daha da fazlasını bu sürecin içine katmak isteyen Microsoft, sadece Microsoft Visual Studio ortamında hazırlanan uygulamaları değil, aynı zamanda Eclipse Foundation'ın açık kaynaklı geliştirme ortamında hazırlanan ve Silverlight'la ilgili olan uygulamaların da, parasal olarak destekleneceğini duyurdu.

Microsoft'un program geliştirme platformunun grup direktörü olan Brian Goldfarb, yeni program geliştiricilerini bu sürece katma işlemini, 'Silverlight içindeki açıklığa ve beraber çalışabilirliğe olan bağlılık' olarak tanımlıyor. Silverlight uygulaması ayrıca, Microsoft'un Microsoft Public License lisansı altında, CodePlex açık kaynak kazanı içinde yayınladığı, yeni açık kaynak kontrollerini ve Silverlight XAML sözlüğünü de sadece bazı küçük sınırlamalar haricinde tamamen ücretsiz olarak içinde barındırıyor.



Silverlight, henüz Adobe Flash'ın ortaya koyduğu başarı ve kullanılırlık oranının yanına yaklaşabilmiş değil. Bazı tahminlere göre, İnternet'e bağlanan bilgisayarların tamamında Adobe Flash Player'ın yüklü olduğu iddia ediliyor.Microsoft ise; tüm Dünya'nın etrafındaki bilgisayar kullanıcılarının dörtte birlik bir bölümünün, içinde Silverlight uygulaması yüklenmiş olan bir bilgisayara giriş yapabildiğini söylüyor. Ayrıca Microsoft; bu yaz düzenlenen Pekin Olimpiyatları boyunca, 50 milyon farklı ziyaretçiye hizmet veren Silverlight uygulaması ile çalışan video sistemini kullanan NBC örneğinde olduğu gibi, bazı yüksek profilli içerik anlaşmalarının gerçekleştiği bazı ülkelerde, bilgisayarların yarısından fazlasında Silverlight uygulamasının yüklenmiş olduğunu söylüyor.

Şimdiye kadar ortaya çıkan diğer büyük Silverlight partnerleri arasında; Fransa, Rusya, Hollanda ve İtalya'da bulunan bazı yayıncı kuruluşlar bulunuyor. Demokratik Ulusal Kongresi'nin (Democratic National Convention) görüntüleri, Silverlight kullanılarak canlı olarak birçok farklıyere aktarıldı. CBS College Sports, bu yeni teknolojiyi kullanmaya başladı. Blockbuster, önümüzdeki ayın son günlerine doğru Silverlight temelli film incelemeleri ve kiralama hizmetlerini sunmaya ve tamamen canlı olmaya başlıyor. Ayrıca AOL yakın zaman içerisinde Webmail hizmetinin yeni sürümünü bir Silverlight web uygulaması olarak yayınlamaya başlayacak. Ayrıca Hewlett-Packard, bundan sonra sattığı her bilgisayarı, içinde Silverlight uygulaması yüklenmiş olarak müşterilerine ulaştırıyor. Microsoft, Silverlight'ın bu yeni sürümüyle daha çok kabul göreceğini ve kullanılacağını düşünüyor.

Silverlight 2.0 uygulamasında bulunan diğer yeni özellikler arasında, kaplama ve şablon desteği, 'Deep Zoom' ismiyle anılan ve resimlere zoom yapmaya yarayan bir özellik, geliştirilmiş ağ desteği, dahili DRM (Dijital Hak Yönetimi) sistemi ve reklam desteği gibi birçok özellik sayılabilir.

Microsoft, bu yeni eklenti ile Windows 7 arasında, herhangi bir dağıtım ilişkisi olup olmayacağı konusunda hiçbir yorum yapmadı. Ayrıca Microsoft, Silverlight 3.0 uygulamasında ne tür yeni özellikler olabileceğine dair hiçbir açıklama duyurmadı. Fakat Microsoft'ta çalışan bir kaynaktan alınan bilgilere göre, bu uygulamanın gelecek zamanlarda çıkacak olan sürümlerinde, PHP desteğinin olabileceği söyleniyor. Ayrıca Scott Guthrie, Microsoft'un Google Chrome için de destek sağlayabilme olasılığını araştırdığını söylüyor.