LG'den güneş ışığında da kullanılabilen LCD ekran



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

LG Display, dışarıda güneş ışığı altında kapalı bir mekândakiyle aynı kalitede görüntülenebilen bir LCD modülü geliştirdiğini ve bu modülü Ocak ayında Las Vegas'ta düzenlenecek CES fuarında görücüye çıkarmayı planladığını açıkladı.

LG Güneş LCDDizüstü bilgisayarlar için geliştirilmiş olan 14.1 inçlik ekran, kullanıcıların bulundukları yere göre görüntü modlarını değiştirmelerine olanak tanıyor.

Tüm LCD panelleri, ekrandaki görüntülerin kullanıcılara gösterilmesi için bir ışık kaynağına ihtiyaç duyar. Bu kaynak, panelin türüne ve kullanılma amacına göre değişiklik gösterir. Çoğu dizüstü bilgisayarda ve televizyonda bulunan paneller, görüntünün kapalı bir mekânda net bir şekilde görülmesini sağlayan fakat dışarı çıkıldığında yeterince parlak görüntü sunamayan, ekran arkası bir ışık kaynağından aydınlatılır. Yansıtıcı paneller ise, daha iyi bir dış mekân görüntüsü elde etmek için ortam ışıklarını yansıtmak için ekran arkasında bir ayna kullanır fakat bu paneller de kapalı bir alana girildiğinde kaliteli görüntü veremezler.

Bu iki teknolojinin arasında ise yarı yansıtıcı paneller bulunmaktadır. Bu yarı yansıtıcı paneller, hem bir aynaya hem de ekran arkası bir ışık kaynağına sahiptirler ve her iki görüntü türünün kalitesinden biraz taviz verir fakat dış mekânda gösterdiği görüntü kalitesiyle öne çıkar.

Şirketten yapılan bir açıklamada, LG'nin yeni LCD panelinin, sadece bir butona tıklayarak kapalı bir mekânda bulunulduğunda arka ışık modunu, açık alanlarda ise yansıtıcı modu seçmelerine olanak tanımasından dolayı, her iki durumda da görüntü kalitesinden taviz verilmediğini belirttiler. Bu yeni teknolojinin avantajlarından biri de, açık alana çıkıldığında arka plan ışığının kapatılabilmesi sayesinde, pil ömründen tasarruf edilebilmesi.

LG, tarafından yapılan açıklamada, açık alanlarda kullanıldığında tipik bir dizüstü ekranında kontrast oranının 3:1 olduğu, LG'nin yeni panelinde ise bu oranın 9:1 olduğu belirtildi.

LG Display, bu yeni teknoloji ekranı, CES fuarında ilk kez görücüye çıkaracak. Bu ekran hala bir prototip aşamasında ve henüz seri üretime geçiş tarihiyle ilgili bir bilgi bulunmuyor.