Kötü amaçlı spam'lerin sayısı sekiz kat arttı



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Her 416 e-postadan biri spam özelliği taşıyor. Spam'ler, bilindiği üzere, çoklu şekilde gönderilen, istenmeyen ve kötü niyetli mesajlardır.

Kötü Amaçlı Spam lerin Sayısı Sekiz Kat ArttıSophos'a göre, bu yılın Temmuz ile Eylül ayları arasında, kötü niyetli virüslerle bilgisayarlara virüs bulaştırmak için tasarlanmış tehlikeli eklentilere sahip spam'lerin sayılarında sekiz katlık bir artış oldu

Güvenlik firması, Temmuz ile Eylül ayları arasında alınan her 416 e-postadan birinin spam olduğunu söyledi. Bu rakam aynı yılın Nisan ve Haziran ayları arasındaki her 3,333 e-postada bir spam oranıyla karşılaştırıldığında Temmuz ile Eylül ayları arasında dolaşımda olan spam'lerin sayılarında sekiz katlık bir artış olduğunu gösteriyor.

Bu artışın nedeni büyük oranda, çok sayıda büyük ölçekli kötücül yazılım saldırılarından kaynaklanıyor. Sophos, en kötü tekil saldırının Apple iPhone'lar için tasarlanmış olan "Penguin Panic" oyununda gizlenen bir trojan olan Agent-HNY olduğunu söyledi. Ancak sadece Windows kullanıcıları bu virüslerden etkileniyorlar.

Sophos'un deneyimli teknoloji danışmanı Graham Cluley: "Apple Mac ve Unix sevenler ve kullananlar için bu, sadece gelen kutularındaki doluluk anlamına geliyor, yani kötü niyetli yazılım tüm işletim sistemine bulaşmıyor. Fakat organize suçlular, sıcak para peşinde koşarlarken, Windows kullanıcılarında çok büyük zararlara neden oluyorlar. Bir çok insan bu mesajlara hiç düşünmeden tıklıyor ve açıyorlar. Ve o andan itibaren kendilerini, gizli bilgilere ulaşarak banka hesaplarını boşaltma hevesi içinde yanıp tutuşan bilgisayar korsanlarına açıyorlar..." şeklinde konuştu.

Sophos firması, Facebook ve Twitter gibi sosyal arkadaşlık siteleri yoluyla gönderilen spam sayılarındaki artışlara dikkat çekiyor ve bu sitelerden yollanan spam'lerin sayılarındaki artışın devam edeceğini tahmin ediyor.

Rapor ayrıca, toplam yayılan spam'lerin yüzde 18.9'unu yayan Amerika'yı, çoğu istenmeyen, Q3 e-postalarından sorumlu millet olarak gösteriyor.Amerika'yı, tüm dünyada yayılan spam'lerin toplam %8.3'ünden sorumlu olan Rusya ve 8.2'sinden sorumlu Türkiye takip ediyor.

Sophos temsilcisi Graham Cluley: "Mesajın yüksek sesli bir şekilde okunması ve anlaşılması gerekiyor: Eğer bilgisayarınızı düzgün bir şekilde korumazsanız, sadece verilerinizi, finans kaynaklarınızı ve kimlik bilgilerinizi riske atmakla kalmazsınızaynı zamanda diğer internet kullanıcılarını da tehlikeye atmış olursunuz." diyerek kişisel güvenliğe verilen önemin dolaylı olarak tüm internet kullanıcılarını da etkilediğinin altını çizerken tüm internet kullanıcılarını daha dikkatli olmaya davet ediyor.