Kör oyuncu için dayanışma (Video)



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
03.03.2010

Roy Williams görme engelli bir arkadaşına yardım etmek için Zelda video oyununu gözleri bağlı bir şekilde bitirdi.

Kör oyuncu için dayanışma (Video)Roy Williams bir oyunu gözleri bağlı oynayabilecek kadar kendini bir işe adayabilen biri. Peki Zelda oyunun hayranları oyunu en kısa sürede bitirmek gibi şeyler yaparken Roy Williams neden bu kadar zor bir şeye girişti.

Her şey Kanada'dan Jordan Verner'in bir videosu ile başladı. Verner, videoda Legend of Zelda oyununun bazı parçalarını oynadığını ama tümünü bitirebilmek için yardım aradığını anlatıyordu. Buraya kadar her şey normal ama Roy Williams'ın oyunu gözleri bağlı olarak oynamaya çalışmasının nedeni İnternetten yardım isteyen Jordan Verner'in kör olması. Videoda Verden'in gözlerinin görmemesini bir engel olarak kabul etmemesini ve oyunu oynamaya çalışmasını dinleyen Roy Williams ve pek çok kişi Verden'e yardım etme kararı alırlar.

Williams ve diğer Zelda hayranları oyunun bölümlerini paylaşırlar ve bölümlerin bitirilmesi için gerekli tüm hareketleri kaydederler. Yaptıkları tüm zıplamaları, yuvarlanmaları, dövüşleri her şeyi tüm detaylarıyla yazarlar. Verner bu metni alıp bir program aracılığıyla bilgisayarın metni seslendirmesini sağlar. Bilgisayarın metni okuması ile Verner hareketleri takip ederek oyunu oynar.
Ortalama bir oyuncunun oyunu bitirmesi bir hafta kadar sürerken bu proje iki yıl sürmüş ama sonunda Verner oyunu bitirmiş. Verner oyunu bitirdiğinde kendini harika hissettiğini paylaşmış:

"Kendimi harika ve daha güçlü hissettim. Beni sınırlayacak hiçbir şeyin olmadığını hissettim. "

Williams herkesin bu çalışmayı görüp bundan bir şeyler öğrenmesini umduğunu belirtiyor:

"Bir insanın kör olmasının, oyun oynamak gibi normal bir şeyi yapmasına engel olmadığını görebilmemiz gerekiyor."

Kör olmasına rağmen sevdiği bir oyunu bitirmeye girişen Verner, okullarının sloganına gönülden bağlı olduğunu ve bu slogan doğrultusunda yaşadığını anlatıyor:

"Sadece denenmemiş şeyler imkânsızdır."

Programlar.com ekibi olarak Jordan Verner ile ona yardım eden Zelda hayranlarını tebrik ediyoruz ve oyun dünyasından bu farklı hikâyenin oyun yapımcılarının ilgisini çekmesini diliyoruz. Böylece oyun fimaları belki engelli insanlar için de oyun geliştirmeye başlarlar.