İETT'den Otobüs Yolculuğunu Değiştirecek Yeni Bilişim Hizmeti, AkYolBil



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Akyolbil sisteminin tamamen hayata geçmesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT otobüsleri sayesinde kentte 5 bin gezici sensöre sahip olacak. Bu da kentte trafik hızını ölçmeyi ve trafik ışıklarını buna göre ayarlamayı kolaylaştıracak. Ayrıca afet durumlarında acil müdahale gerektiren noktalara çok daha hızlı şekilde ulaşılacak. Sistem sayesinde bölgeye en yakın İETT otobüsünün veya kurtarıcı aracın harekete geçmesi sağlanacak.

Akıllı DurakDurakta otobüs beklemek artık tarihe karışıyor. İETT'nin hayal projesi 'akıllı yolcu bilgilendirme' de geri sayım başladı. Proje, 2009 yılı başında bin durağa yerleştirilecek mikroişlemcili sistemlerin ardından uygulamaya geçecek. İstanbullular, beşiBiryerde'den sonra 'İstanbul kart' la tanışacak. 750 otobüs durağında kullanıma sokulacak AkYolBil'in elektronik altyapısını BizProSistem sağlayacak. Projede ki tüm veriler HP StorageWorks MSL 6060 Tape Library üzerinde Karaköy deki "Akıllı Yolcu Bilgi Sistemi Merkezi"nde saklanacak.

İstanbullularca 'akıllı durak' olarak bilinen 'akıllı yolcu bilgilendirme' projesinin son hazırlıkları İETT'nin Kağıthane garajında kurulan Komuta Kontrol Merkezi'nde yürütülüyor. Elektronik biletle (Akbil) yolculuğun başladığı 1997 yılından bu yana üzerinde çalışılan ve son aşamaya gelinen, İETT Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın yönetiminde Belbim A.Ş tarafından yürütülen proje sayesinde İstanbul'da toplu ulaşım hizmeti veren 5 bin İETT ve Özel Halk Otobüsü izlenerek yolcu yoğunluğuna göre anında yönlendirme yapılabilecek. İETT'nin otobüs filosunu gerçek zamanlı görmesi, yönetmesi ve yolcuların bilgilere anında erişmesini sağlayan proje 2009 yılı başında bin tane kapalı durağa mikroişlemcili sistemlerin yerleştirilmesiyle hayata geçecek. Bu tarihten sonra yolcular, beklediği duraktan geçen hatları ve binmek istediği otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını öğrenebilecek. Durakta bulunan sesli ve görüntülü ikaz sisteminden engelli vatandaşlar da yararlanabilecek. Projenin ilerleyen aşamalarında, elindeki kartı ekrana okutan engelli vatandaşın bilgisi merkeze ulaşacak, merkezden şoför uyarılarak engelli vatandaşa yardımcı olması sağlanabilecek.

Sanal Durak Cebe Girecek

Sistemin tam olarak devreye girmesiyle vatandaş evinde bilgisayarından ya da cep telefonunda kısa mesaj yoluyla bekleyeceği duraktan otobüsünün kaçta geçeceğini öğrenebilecek. İstanbullular, kendi sanal durağını cep telefonlarına aktarmış olacak. Otobüslerin içine LCD ekranlar yerleştirilerek, içeride duraklar anons edilecek. İETT'nin sahada görev yapan hat amirleri merkeze çekilerek sistem tamamen elektronik ortamda takip edilecek. Halen üzerinde 150 kişilik ekiple çalışılan projenin ilk uygulaması, örnek otobüs ve örnek durakla mayıs ayının ortasında yapılacak.

Akyolbil sisteminin tamamen hayata geçmesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT otobüsleri sayesinde kentte 5 bin gezici sensöre sahip olacak. Bu da kentte trafik hızını ölçmeyi ve trafik ışıklarını buna göre ayarlamayı kolaylaştıracak. Ayrıca afet durumlarında acil müdahale gerektiren noktalara çok daha hızlı şekilde ulaşılacak. Sistem sayesinde bölgeye en yakın İETT otobüsünün veya kurtarıcı aracın harekete geçmesi sağlanacak.

Yolcu Bilgilendirme Sistemi Ne Getirecek?

- Proje sayesinde 5 bin İETT ve Özel Halk Otobüsü takip edilebilecek.

- Otobüslerdeki sensör sayesinde şehrin ana ve ara güzergahlarındaki trafik yoğunluğu takip edilerek sinyalizasyon sistemi buna göre ayarlanabilecek.

- Durakta bekleyen yolcu otobüsünün kaç dakika sonra durakta olacağını bilebilecek.

- Otobüslerin içine yerleştirilecek LCD ekranlar sayesinde anons yapılıp, bu alanlar reklam alanı olarak kullanılarak sistemin kendini finanse etmesi sağlanabilecek.

- Ekrandan sağlık ve eğitim gibi alanlarda bilgilendirici mesajlar verilebilecek,

- Otobüsler, bulundukları mahalden kaza, arıza gibi durumları anında merkeze iletebilecek.

- Afet durumlarında İETT otobüsleri veya kurtarıcılar daha hızlı şekilde olay mahalline yönlendirilebilecek.

- İETT'nin hareket amirleri merkeze çekilerek araçları elektronik ortamda yönetecek.

- Otobüslerle yapılan yolculuğa ilişkin her türlü bilgi; yolcu sayısı, yoğunluğu, aktarma durumu, indirimli yolculuklar vs. saptanabilecek.

- Günlük yolculuk, yoğun hatlar, yolcu hareketleri belirlenerek hatların verimliliği artırılabilecek.

- Kamera sistemiyle yolcu güvenliği artırılabilecek.