Fransa başkanı Sarkozy'nin banka hesabı hack'lendi



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Fransa'nın devlet başkanı Sarkozy, son haftalarda bilgisayar korsanlarının kurbanı olan son önemli politikacı.

Siber hırsızlar Fransa'nın devlet başkanı Nicolas Sarkozy'nin kişisel banka hesabından para çaldılar.

Sarkozy - BruniGelen bilgilere göre suçlular, Sarkozy'nin çevrimiçi bankacılık için kullandığı kullanıcı adı ve parolasını ele geçirdiler ve hesabından küçük bir miktar para çaldılar.

Sarkozy, geçen ay hesabından küçük bir miktar para eksildiğini fark etti ve bu durumu polise bildirdi.

AFP'den (Agence France-Presse) alınan bilgilere göre Fransız hükümeti bu hırsızlık olayı ile ilgili soruşturma başlattı. Hükümet sözcüsü Luc Chatel yaptığı açıklamada devlet başkanının şikâyette bulunması üzerine soruşturma başlatıldığını ve faillerin cezalandırılmasına neden olabilecek bir dolandırıcılık olup olmadığının araştırılacağını belirtti.

Bir Fransız radyosuna açıklama yapan sözcü, Fransız hükümetinin, İnternet bankacılığı sisteminin geliştirilmesi üzerine adımlar atılmasını planladığını söyledi. Sarkozy'nin ofisinden konu ile ilgili daha detaylı bir yorum gelmedi.

Soruşturmaya yakın bir kaynak ise AFP'ye, hırsızların girdikleri hesabın Sarkozy'ye ait olduğunu bilmeme olasılıkları olduğunu söyledi ve "Bu, muhtemelen bir ya da daha fazla sıradan dolandırıcının gerçekleştirdiği klasik bir veri korsanlığı vakası" dedi.

Sarkozy, son haftalarda bilgisayar korsanlarının kurbanı olan son önemli politikacı. Geçen ay ise ABD başkan yardımcısı adayı Sarah Palin'in e-posta hesabına girilmişti.

Sophos güvenlik yazılımı firmasının kıdemli teknoloji danışmanı Graham Cluley, son yaşanan olayın politikacıların bilgisayarlarına sızan ve bilgilerini çalan bilgisayar korsanlarının oluşturabileceği muhtemel tehditlerin ne boyutlara varabileceğinin farkına varmaları gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada bu olayın yetkili makamlarda bulunan kişilerin bilgisayarlarında iyi bir güvenlik yazılımı bulundurması gerekliliğini gösterdiğini söyleyen Cluley, "Bu kişiler bilgisayarlarında oldukça önemli bilgiler ve hatta muhtemelen kendilerini zor duruma sokacak veriler saklıyorlar; bu yüzden bilgisayarlarındaki bilgi ve verilerin insanlar tarafından öğrenilmesini istemiyorlar."dedi.

Sarkozy'nin hesaplarına girilip girilmediğini henüz bilmenin mümkün olmadığını belirten Cluley, keylogger (tuş izleyici) yardımı ile Sarkozy'nin kullanıcı adı ve parolasının çalınmış olup olamayacağı ile ilgili bir soru üzerine bunun ihtimaller dâhilinde olduğunu söyledi.

Cluley, kullanıcıların hedef olmak istemiyorlarsa yığın ileti (spam), e-dolandırıcılık (phishing) ve kötü niyetli yazılımlara karşı iyi bir savunmaya sahip olmaları gerektiğini belirterek, "İlk adım; bilgisayarınızı bir virüs koruması yazılım ile korumaktır, böylece keylogger'ların kişisel sistemlerinize erişim detaylarınızı çalmalarını engellemiş olursunuz. Ayrıca iyi bir yığın ileti ve e-dolandırıcılık koruması da edinmelisiniz." dedi.

İnsanların, eğer bankaları böyle bir imkân sağlıyorsa, doğrulama aygıtlarını kullanmalarının önemine değinen Cluley, bu aygıtların kullanıcılar ve bankaları arasındaki iletişim için sürekli rastgele numaralar oluşturarak dolandırıcıların banka hesaplarına erişimlerini güçleştirdiğini belirtti.