Fazla Facebook arkadaşı stres yaratıyor!



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
17.02.2011

Yapılan bir araştırmaya göre çok fazla Facebook arkadaşı strese neden oluyor.

Fazla Facebook arkadaşı stres yaratıyor!İskoç araştırmacılara göre Facebook'ta arkadaş sayısı arttıkça sitenin insanda yarattığı stres de artıyor.

Psikologların Edinburg Napier Üniversitesi'nden 200 öğrenci üzerinde yaptığı araştırma sonuçlarına göre arkadaş fazlalığı Facebook kullanıcılarında olumsuz etkiler yaratıyor. Çalışmaya ilgili açıklama yapan Kathy Charles, Facebook deneyiminin kendi için çelişkili olduğunu belirtiyor.

"İnsanlar, Facebook'da olmaktan dolayı stres yaşıyorlar ama sitenin yararları konusunda da kararsızlar. Çalışmamız ayrıca arkadaş listesi kabalık olanların sitede stres / kaygı yaşadığını gösteriyor."

Çalışmanın dikkat çeken noktaları şu şekilde:

  • Katılımcıların %12'si Facebook kendilerinde endişe yaratığını belirtiyor. Bu kullanıcıların ortalama arkadaş sayısı 117. Kalan %88'lik kesim herhangi bir endişe taşımıyor. bu grubun arkadaş ortalaması ise 75.
  • Katılımcıların %63'ü arkadaşlık isteklerini erteliyor.
  • %32'si arkadaşlık isteklerini reddetmenin kendilerinde suçluluk duygusu ve rahatsızlık uyandırdığını belirtiyor.
  • %10'da arkadaşlık isteği almaktan hoşlanmadıklarını itiraf ediyor.

Dr. Charles katılımcıların çoğunluğu Facebook'un en iyi yanının insanlarla bağlantıda kalabilmek olduğunu söylediklerine dikkat çekiyor. Ayrıca çoğu insanın önemli sosyal bilgilerden uzak kalacakları korkusuyla Facebook'tan ayrılmak konusunda kaygılı olduklarını belirtiyor.