Facebook gizlilik ayarlarında tartışılan değişiklik



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
11.12.2009

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, yeni geliştirdiği gizlilik aracıyla kullanıcıların eklediği bütün içerikleri sınıflandırmalarını istiyor. Ancak "Facebook artık daha güvenli mi" diye soracak olursanız, orası biraz tartışmalı.

Facebook gizlilik ayarlarında tartışılan değişiklik350 milyona yaklaşan kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük sosyal ağı haline gelen Facebook, uzun zamandır geliştirmekte olduğu yeni gizlilik aracını yayınladı. Bugün Facebook'a giren kullanıcıları kendilerini yeni sisteme geçmeleri için uyaran - şimdilik zorunlu olmasa da - bir mesajla karşılaştılar.

Yeni sistem kullanıcıların ekledikleri her içerik için farklı gizlilik seviyeleri belirtmesine izin veriyor. "Arkadaşlar", "Arkadaşlarımın arkadaşları", "Herkes" ve "Özel" yeni aracın sunduğu gizlilik seviyeleri. Daha önceden tanıdığımız seviyelere eklenen yeni özel seviyesiyle, yüklediğiniz tek bir fotoğrafı sadece ailenize ya da, belirlediğiniz arkadaşlarınıza görünür kılabileceksiniz.

Değişiklik Facebook kullanıcılarına gereğinden fazla "bilgi" içeren güncellemeleri görmelerini istemedikleri kişilerden ya da gruplardan saklama imkânı sağlarken diğer yandan da, "Herkes" seçeneğiyle kullanıcıların istedikleri içerikleri bütün internette görünür kılmalarını sağlıyor. Yani "Herkes" seçili olan bir içerik tıpkı Twitter'da olduğu gibi arkadaşınız olmayan kişiler tarafından da görülebilecek.

Yeni gizlilik aracı "Herkes" seçeneği yüzünden bazı kişilerce çok da sıcak karşılanmıyor. Argümanları ise yeni gizlilik aracının Facebook'un Twitter'a karşı kaybettiği pazar payını geri kazanmak için hazırladığını iddia ettikleri "Herkes" özelliğinin pazarlama yolundan başka bir şey olmadığı, kullanıcıların bir çoğunun yeni gizlilik ayarlarına önem vermeyeceği ve bunun eskisine oranla çok daha fazla bilgiyi istemeden paylaşmalarına sebep olacağı. Daha da kötüsü 2010 yılının başlarında bu bilgilerin Bing tarafından da listelenebilecek olması; yani bu durumda bu bilgiler Facebook'un ve kullanıcıların denetimindne tamamıyla çıkacak. Bu durumda yeni gizlilik ayarlarının ve uyarılarının, olası bir kanuni sorunda en çok Facebook'un kendisini koruyacağı bir gerçek.