Facebook giderek şeffaflaşıyor



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
11.01.2010

Facebook'da sütyen rengi olayı, gizlilik ayarlarının daha şeffaf bir paylaşıma yönelik olması vb. artık insanların kişisel bilgilerini paylaşmaktan çekinmediğini gösteriyor.

Facebook giderek şeffaflaşıyor Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg bir röportajda, Facebook'u bugün hayata geçiriyor olsaydık herkesle paylaşma durumu standart uygulama olurdu diyerek zaten tartışmalı olan internette mahremiyet konusunun altını iyice ısıttı. Fakat insan düşünemeden edemiyor: Zuckerberg bu açıklamayı dünya çapındaki sosyalleşme hareketine dikkat çekmek için mi yoksa Facebook'un Twitter'a karşı rekabetine fayda sağlamak için mi yaptı?

Bu geçtiğimiz günlerde paylaşım ayarlarının Facebook kullanıcılarına sorulmadan değiştirilmesi büyük tartışma yaratmıştı. Hatta Zuckerberg'in bazı şahsi fotoğrafları yayılmıştı bu yüzden. Yine de Zuckerberg sosyalleşme konusundaki düşüncelerinin arkasında durmaya devam ediyor:

"Kolejdeyken, Facebook'u hazırladığımda insanlar neden kişisel bilgilerimizi internete koyalım ki diyorlardı. Daha sonra 5-6 yıl içerisine bloglar insanların her türden bilgiyi paylaştıkları alanlar haline geldi. İnsanlar sadece bilgi paylaşmak değil daha açıl olma konusunda geliştiler ve rahatladılar. Sosyal ağlar bu şekilde evrim geçirdi ve büyüdü.

Biz de bu büyümede önemli bir rolümüz olduğunu, sürekli gelişen bu yeni sosyal normları bir yansıması olduğumuzu düşünüyoruz. Şirketler geçmişte yaratıkları büyük kavrama takılırlarsa kendilerini geliştiremezler. 350 milyon kullanıcının gizlilik ayarlarını değiştirmeye bu yönlerden bakmak gerekir ki bu her şirketin yapabileceği bir şey değildir. Düşündük eğer Facebook'u bugün kuruyor olsaydık uygulayacağımız sosyal normlar bunlar olurdu. Bu yüzden bu doğrultuda harekete geçtik."

Röportajın devamında Zuckerberg sosyal ağların gelişiminin bu yönde olduğunun değişimin kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Twitter'ın getirdiği sistemle kişisel paylaşımın kolaylaşması, Google kişilere ait olanlar dahil tüm bilgileri ulaşılabilir kılmaya çalışmasına bakarsak zaten Facebook'un bu hareketin arkasında kalması beklenemezdi. Ama Facebook paylaşım sınırlarının azalması trendini diğerlerinden daha çabuk ve tepeden önem bir yöntemle uyguladı. Sosyal ağlarda mahremiyet ve kişisel bilgiler konusu giderek daha çok şeffaflık yönünde ilerliyor ona şüphe yok ama o zaman sormadan edemiyoruz. Facebook gizlilik ayarları değiştirildiğinde Zuckerberg internete yayılan fotoğrafları yüzünden nenden ayarlarını eski haline; sadece arkadaşlarla paylaşma seçeneğine dönüş yaptı?