Eğer Daha Fazla Müzik "Ücretsiz" Olacaksa, Değeri Nasıl karşılanacak?



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Müziğin değeri nedir? Bu soruyu cevaplayışınız; yaşınıza, teknolojik altyapınıza, yaratıcılığına ve 1 milyon diğer değişkene göre farklılık gösterebilir. Bu soru geçtiğimiz günlerde düzenlenen SXSW panelinde reklam destekli müzik konusunda yapılan tartışmanın ana konusunu oluşturmaktaydı. Bu soruyu destekleyen başka bir soru da bunu "ücretsiz" bir şekilde nasıl gerçekleştireceksiniz oldu.

Eğer Daha Fazla Müzik  Ücretsiz  Olacaksa, Değeri Nasıl karşılanacak?Müziğin değeri nedir? Bu soruyu cevaplayışınız; yaşınıza, teknolojik altyapınıza, yaratıcılığınıza ve 1 milyon diğer değişkene göre farklılık gösterebilir. Bu soru geçtiğimiz günlerde düzenlenen SXSW panelinde reklam destekli müzik konusunda yapılan tartışmanın ana konusunu oluşturmaktaydı. Bu soruyu destekleyen başka bir soru da bunu "ücretsiz" bir şekilde nasıl gerçekleştireceksiniz oldu.

Yeni RCRD LBL etiketinin kurucusu olan Pete Rojas, imeem'den Steve Jang Interscope/Geffen/A&M Records başkanı Ted Mico ve Beggars Group'un dijital yöneticisi Simon Wheeler bu panelin konuşmacıları arasındaydı. Paneli yöneten isimse, Billboard dergisinden Tamara Conniff idi.

Konumuz kullanıcılarının ücretsiz olarak yasal müzik indirmelerine izin veren siteler. Imeem bunlar için iyi bir örnek. Bu hizmet müzik şirketlerine ödeme yapmak için müzik dinleyenlere reklam gösterme üzerine çalışıyor. Diğer müzik şirketleri ve internet üzerinden yasal müzik sağlayan şirketlerin de kendine has reklam tabanlı müzik sunma sistemleri mevcut. Bu panelde en ideal sistemin hangisi olduğu hem kullanıcıların hem de müzik sektörünün faydalanabileceği en iyi çözümün hangisi olduğu konusunda fikirler tartışıldı.

Panel sonunda hepsinin üzerinde geçerli olan tek bir yöntem konusunda anlaşma sağlanamasa da yasal müzik yasal müzik sunan hizmetler reklam modellerini ve grafik ara yüzlerini daha da uygun hale getirerek yasa dışı müzik paylaşımının önüne geçmede ve müzisyenlerin telif kazançlarını arttırmada gelecekteki en geçerli çözüm olacağa benziyor.