Beyinle dalgalarıyla kontrol edilen ilk oyun kontrol aygıtı piyasada...



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Beyinle kontrol edilen el aygıtları geliştirme trendi, Emotiv'i de etkilemiş olacak ki zihinsel bilgisayar arayüzü teknolojisinde uzmanlaşmış olan şirket, bilgisayar oyunlarını düşünceler ve duygularla kontrol etmeye imkân veren EPOC adlı bir nöro-kulaklığı duyurdu.

EPOC, San Francisco'daki Game Developers Conference'da (Oyun Geliştime Konferansı) tanıtıldı. Bu devrim niteliğindeki ürünün perakende satış fiyatı 299 dolar olarak belirlenmiş ve ürün, Emotiv'in Web sitesinden ön sipariş edilebiliyor.

EPOC

EPOC kulaklığının önemli özellikleri, hafif olması, kablosuzu desteklemesi, rahatça takılabilmesi ve duyguları ve düşünceleri algılayan sensorlara sahip olması. EPOC bunu, beyninizin etrafındaki elektronik sinyalleri kullanarak yapıyor ve bu elektronik sinyalleri işleyerek oyuncunun oyunu kontrol etmesine olanak tanıyor.

Second Life gibi sanal oyunlarda oyunu böyle bir kulaklığı kullanarak kontrol etmenin ne kadar harika olabileceğini hayal edebiliyor musunuz?

EPOC kulaklığı, suya batma, meditasyon, heyecan, düş kırıklığı, gerilim, kahkaha, gülümseme, şaşı göz, göz kırpma, öfke, şok, yatay göz hareketi, yüz ekşitme, çekme, itme, düşürme, kaldırma, döndürme ve eşyaları yok etme becerisi gibi görselliğe bağlı eylemlerle birlikte 30'dan fazla ifadeyi, eylemi ve duyguyu algılama kapasitesine sahip.

EPOC 2 EPOC 3

Oyunlar, tepkilerinize nasıl karşılık verir? Karmaşıklık düzeyini daha da arttırabilirler fakat oyuncular bazı ifadeleri kontrol ederek, beyinleriyle nesneleri nasıl idare edeceklerini öğrenerek, büyülüözellikleri harekete geçirebiliyorlar.

Diğer bir önemli özellik, EPOC kulaklığına yerleştirilmiş olan jiroskop. Bu jiroskop kafanızın verdiği tepkilere bağlı olarak size kamera ve imleç kontrolü sağlayabiliyor.

Cihaz hakkında yorum yapan açıklama yapan IBM Digital Convergence (Dijital Yakınsama) yardımcı başkanı, Paul Ledak "BCI teknolojisini kullanmak, sadece oyun içi etkileşimi değil, aynı zamanda insanların bilgisayarlarla etkileşim şeklini değiştirdiğinden, insan-makine arayüzlerine potansiyel bir geçişi temsil ediyor. Sanal ortamlardaki etkileşimlerin daha karmaşık hale gelmesi nedeniyle, fareler ve klavyeler yakın zamanda, artık tek başlarına yeterli olamayacaklar. BCI, 3 boyutlu İnternet için önemli bir bileşendir ve sanal iletişimin geleceğidir." diyerek EPOC'u ne derece önemsediğinin altını çizdi.