Avrupa, IPTV Kullanımındaki Artışa Liderlik Ediyor



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Son bir kaç yıldır adını sıkça duyuran IPTV teknolojisi, giderek büyüyen bir pazar oluşturuyor. Endüstri araştırma şirketlerinden biri olan Broadband Forum'un yayınladığı rapora göre; Avrupa'da IP TV hizmetine abone olanlar, geçtiğimiz yıla göre ikiye katlanmış durumda.

Geçen yıl toplam 7,4 milyon IP-TV abonesi varken, bu yılın daha ilk çeyreğinde IP TV'ye abone olan kullanıcı sayısı 15,4 milyona yükselmiş durumda.

IP TV'ye abone olan kullanıcıların artışının arkasındaki en büyük güç Avrupa. 2007'de 3,9 milyon aboneye sahip olan IPTV pazarında 2008'in ilk çeyreğinde 8.4 milyon kullanıcıya ulaşılmış durumda. Bu da pazarın ne derece büyük olduğunu gösteriyor.

Avrupa'daki başarının arkasında pek çok neden yatmakta.. Raporun yazarı John Bosnell göre; Fransa da bağımsız Internet servis sağlayıcılarının düşük ücretli oluşu, IPTV'nin hızlı gelişmesine yardımcı oldu.

Fakat diğer pazarlar da yavaş yavaş hareketleniyor. 2.6 milyon abone sayısıyla Asya-Pasifik şu anda ikinci en büyük pazar konumunda, ve Kuzey Amerika 2.3 milyon aboneyle onlara yakın, geri kalan yerlerde de 1,1 milyon ile 850.000 arasında IP TV abonesi olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye'de aktif IPTV kullanıcı sayısından henüz bahsedemiyoruz. Fakat bir çok firma bu konu ile ilgili çalışma yapıyor ve hatta bazı firmalar test yayınına başlamış durumda. Ülkemizde en büyük dar boğaz, yüksek bant genişliği konusunda ortaya çıkıyor. Her ne kadar ADSL2 ve VDSL2, yüksek bant genişliği vaad ediyor olsa da bu hizmetler şuan için oldukça pahalı. Yüksek maliyete katlansanız bile ADSL2 ve VDSL2 erişime sahip olmanız garanti değil. Eviniz Telekom santraline fazla uzak ya da santral ile eviniz arasındaki kablo kalitesi iyi değilse maalesef bu hizmetlerden faydalanamıyorsunuz.