Amazon.com neden çökertilemedi?



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
15.12.2010

Jullian Assange'ın lehine siber savaş başlatan Anonymous grubu, Amazon.com'u çökertemedi.

Amazon.com neden çökertilemedi?

Geçtiğimiz günlerde Wikileaks'e verdiği hosting hizmetini durduran Amazon, Wikileaks'in lehine siber saldırılarda bulunan ve Anonymous (Anonim, kimliği belirsiz) adlı grubun saldırısına uğradı ama site çökmedi. Daha önce Wikileaaks'in kurucusu Julian Assange'ın hesaplarının dondurulması üzerine Visa ve Mastercard'ın sitelerini çökerten Anonymous bu sefer amacına ulaşamadı. Peki Amazon bu saldırıya nasıl karşı koydu?

Amazon, yıllardır kendi geliştirdiği ve EC2 adını verdiği esnek alt yapısını, ani ve büyük trafik yükselmelerini kaldıracak biçimde geliştiriyor. Amazon'un o kadar geniş ve fazla sunucu kapasitesine sahip ki Newyork Times, Second Life, Playfish, Washington Post gibi pek çok internet sitesine de yan iş olarak hosting hizmeti veriyor.

Anonymous, Wikileaks'e verdiği hosting hizmetini durdurduğu gerekçesiyle Amazon.com'a bir DDoS saldırı başlattı ama bir saat sonra Anonymous, Twitter'dan yayımladığı bir mesajla siteyi çökertecek yeterli güçlerinin olmadığını duyurdu. Amazon.com'un sunucuları, aynı anda pek çok makineden internet sitesine girilmeye çalışması, böylece site trafiğinin aniden büyük oranda yükseltilmesi ile yapılan DDoS saldırısını kaldırabildi ve site çökmedi.

Amazon'un bütün iş modeli ani trafik yükselmelerini kaldıracak biçimde tasarlanmış çünkü özellikle de Noel bayramı gibi dönemlerde sitenin trafiği oldukça artıyor. Geçtiğimiz Aralık aynı tümüyle bir DDoS saldırısı gibi geçtiği halde sistem hizmet vermeye devam edebilmiş.