AIDS, Kanser ve Alzheimer'le mücadele etmek için oyun oynayın



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Foldit sayesinde oyun oynarken bir yandan da bilgisayarınızın AIDS, Kanser ve Alzheimer araştırmaları için hesaplanma yapmasına izin vererek, bu hastalıkların tedavisinin bulunmasına katkıda bulunabilirsiniz.

FolditSETI@home'u hatırlıyor musunuz? SETI@home, insanların, boşta bulunan bilgisayar döngülerini Dünya'nın ötesinde akıllı bir yaşamı keşfetmek amacıyla çalıştırmalarını sağlıyor. SETI projesi aslında çok hoş ve göreceli olarak basit bir bilgisayar görevi sayılabilir.

Belli bir proteinin neye yaradığını anlamada önemli olan (böylece bir ilaçla bu proteini hedef almak) protein yapısı eşlemelerini doğru bir biçimde yapmaktır. Bu eşleme bilgisayarlar için oldukça zor bir görev olabilir fakat insanlar için aynı derecede zor olmadığını söyleyebiliriz.

Foldit, SETI@home benzeri ve amacı protein yapısı eşleme projesi olan bir tür oyun. Oyuncular ekrandaki protein zincirleri görüntüleriyle oynuyor ve yapılarını tahmin etmeye çalışıyorlar. Daha sonra araştırmacılar, birçok hastalıkla ilgili olan bu proteinlere yönelik çalışmalarını yapacaklar. Sitede yer alan bir yazıda:

"Küçük bir proteinin bürüneceği farklı yapı sayısı astronomik oranlara çıkabiliyor. Bunun nedeni bağımsızlığın çok çok fazla derecesi olması. Bu milyonlarca olasılıktan hangisinin olduğunu anlamak, günümüz biyolojisinin en zor meselesini anlatan belki de en iyi örnek. Ayrıca günümüzdeki yöntemler bilgisayarlar için bile çok fazla zaman alıyor ve aşırı derecede pahalı. Foldit, insanların yapboz çözme sezgilerinden yararlanarak ve insanların en iyi protein yapılarını bulma konusunda yarışmalarını sağlayarak bir proteinin yapısını tahmin etmeyi amaçlıyor."

PES ya da WoW gibi olmasa da bilime küçük bir katkıda bulunabilmek için iyi bir fırsat.