AB, İnternet Güvenliği'nde halka danışacak



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nin siber-saldırılara ve bu saldırılarla ilgili tehditlere karşı güçlendirecek ilkelere şekil verme girişiminin bir bölümü olarak, network altyapısında kamuoyunun yorumlarının alınması gerektiğine karar verdi.

ENISAAvrupa Birliği, Avrupa Network ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA)'nı 2004'te kurdu ve bu kuruluşa, Avrupa Birliği'nin vatandaşlarının, tüketicilerinin, şirketlerinin ve kamu kuruluşlarının yararına bir network ve bilgi güvenliği kültürü geliştirme görevi yükledi. ENISA'nın isteği üzerine toplanan bir panelde, kurumun dışından gelen uzmanların bakış açısına göre, kuruluş iyi bir gelişme kaydetti fakat beklentileri karşılamada pek yeterli olmadı.

Panel tarafından oluşturulan bir raporda "Ajansın aktiviteleri, çalışma programıyla paralel olarak yürütülüyor ve kaydettiği başarılar, şu ana kadar yeterli, hatta iyi." denerek kurumun, aslında iyi bir iş çıkardığı vurgulandı. Raporun devamında "Ancak, Ajans'ın aktivitelerinin, yüksek oranda bir etki bırakmakta ve umulan katma değeri yaratmakta yetersiz kaldığını ve görünürlüğünün, tahminlerin altında kaldığı anlaşılıyor." dendi.

Rapor, ENISA programının genişletilmesi konusunda Avrupa Komisyonu'nu harekete geçirdi. Raporda kurumun geçerliliğini ve verimliliğini geliştirmeyi amaçlayan bir dizi öneriyi içeriyordu. Bu önerilerin arasında kamuoyu anketleri ve kuruma destek vermesi için kamuoyunun teşvik edilmesi var. Bu öneriyi dikkate alan Avrupa Birliği delegesi Viviane Reding, Avrupa'nın network güvenliğiyle ilgili yaklaşımının, siber-saldırılarla nasıl baş edileceğinin ve bunun yansıması olarak ENISA'nın geleceğini tartışan yoğun bir tartışma başlatması için, Avrupa Parlamentosu'na ve Avrupa Konseyi'ne çağrıda bulundu.

Bu konu elbette ki, "yoğun tartışma" aşamasının ötesine ilerlemekte ve gerçekten anlamlı ilkelerin uygulanmasını içeriyor. Avrupa Komisyonu, yeni kuruluşlar ve çalışma gücü (bu gurpların gelişmeleri genelde bağımsız incelemelerle dikkatli bir şekilde takip ediliyor) yaratmaktan çok daha fazlasını yapabileceğini gösterdi. Fakat bu grupların önerilerini uygulamak ve dayatmak, ilkelerin bireysel üye kanunuyla tutarlı olmasının sağlanması zorunluluğu nedeniyle ortaya çıkan ciddi zorluklarla karşılaştı.

Kamuoyuna danışma, kamuoyunun resmi desteklerini göndermesine olanak tanıyan bir web biçimi kullanılarak sağlanıyor. Avrupa Komisyonu, Avrupa'nın bilgi güvenliği alanında karşılaştığı zorlukların, eşgüdümlü bir yanıtlar gerektireceğini söylüyor. Bu sayede network altyapısı, suç gruplarından ve yabancı saldırganlardan homojen bir biçimde korunabilir.

AB hükümeti, ENISA programının süresini 2012 yılına kadar uzattı fakat görünüşe göre Avrupa Komisyonu, kurumun geçerliliğini yakından detaylı bir şekilde incelemek istiyor ve kanun yapıcılarına rehberlik etmesi için kamuoyundan gelecek bazı bilgilere güveniyor.