Dolandırıcılar web güvenliği uzmanını eBay'de dolandırmaya çalıştı



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Üst üste iki kez dolandırılmanın eşiğinden dönen güvenlik uzmanı Schneier, Sony dizüstü bilgisayarını üçüncü denemede satabildi.

Bilişim sektöründe yetkili olarak çalışan ve şifreleme konusunda uzman olan Bruce Schneier kendisine ait kullanılmış dizüstü bilgisayarı kolayca satabilmeyi umarak eBay üzerinden satışa çıkardı.

Sony Vaio TZ serisi dizüstü bilgisayar satışa konulduktan birkaç saat sonra alıcı buldu fakat eBay açık artırmayı kazanan eBay hesabının hacklenmiş bir hesap olduğunu belirterek Schneier'e yapmış olduğu satışın iptal edildiğini bildirdi.

ebay

Bilgisayarını satmak konusunda kararlı olan Schneier ikinci kez listeleme yaptığında yine saatler içinde tamamlanan satıştan bu kez umutlu olmasına karşın yeni bir sürprizle karşılaştı. Bilgisayarı satın alan kullanıcı ödemeyi PayPal aracılığı ile hemen yaparak Schneier'dan kargoyu FedEx ile göndermesini rica etti. Sahtekâr kullanıcı, her şey normal giderken ve kargo konusunda anlaşılmışken Schneier'ın bilgisayarı kargoya verdiğini düşünüp ödediği paranın hesabına geri iade edileceğini umarak PayPal'da dispute (ödeme anlaşmazlığı bildirimi) açtı.

Schneier kendisine ait blog'da olayın sonraki kısmını şöyle anlatıyor: "Sanırım PayPal karşı tarafın umduğundan daha hızlı çıktı. Aynı anda bana bir e- posta gönderen PayPal, hesap yetkilendirmesine sahip olmayan bir hesaptan ödeme yapıldığını ve ödemeyle ilgili inceleme sürdürülene kadar ürünü kargoya vermememi istedi."

Yine bloğunda belirttiğine göre Schneier bilgisayarını satmakta kararlı ve üçüncü bir deneme daha yapacak. (Bloktaki ilgili yazıya /www.schneier.com/blog/archives/2009/06/fraud_on_ebay.html adresinden ulaşabilirsiniz.)