Yeni Adobe Director Oyun Grafiklerini Web'e Taşıyor



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Dört yıldır Adobe Director'da yapılan tek güncelleme olan Adobe Director 11 geçtiğimiz hafta şirketin San Jose'da bulunan merkez bürosundan duyuruldu.

Dört yıldır Adobe Director'da yapılan tek güncelleme olan Adobe Director 11 geçtiğimiz hafta şirketin San Jose'da ki merkez bürosundan duyuruldu.

Kökleri 90'ların multimedya CD-ROM'ları çılgınlığına uzanan, artık daha çok Spor alanında kullanılan bu güçlü Multimedya Düzenleme programı son sürümünde oyunlarda ki fiziksel hesaplamalar için kullanılan Ageia PhysX motoru, DirectX 3D grafikleri, Flash video ve Unicode desteği (uluslararası alfabeler için) ile birlikte kullanıcılara sunuldu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre bu ürün sadece uzman geliştiricilere hitap etmesi için tasarlanmamış. Adobe, Macromedia'yı 2005 yılında satın aldığından beri kullanıcılar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre Director kullanıcılarının %40'ı uzman geliştiriciler oluştururken %60'ını giriş seviyesi multimedya düzenlemesi yapanlar oluşturmakta. Firma yetkililerinden biri Director kullanıcılarını; multimedya uygulamaları, elektronik öğrenme ve oyunlar şeklinde 3 ana gruba ayırmamız gerektiğini belirtiyor.

Yapılan açıklamada Director'ın mimari uygulamalar ve sanal ürün sunumları için ideal olduğunu fakat ayrıca yeni sürümün donanım hızlandırmasıyla çalışan 3 Boyutlu oyunlar tasarlamak içinde kullanılabileceği belirtildi. Oyun geliştiricisi Allen Partridge basın toplantısında gerçekçi, hızlı aksiyon sahneleri bulunan bir motosiklet yarışı oyunuyla yaptığı sunumda, Director'ın ileri düzey grafiklere sahip oyunlar ve eğlence amaçlı günlük oyun tasarımları arasında uygun bir yere konumlandırıldığı görülüyor. Büyük oyunların tamamlanması yıllar sürerken Adobe Director ile tasarlanan ileri düzey grafikli oyunları bitirmek sadece birkaç ay sürüyor.

Yarım milyar Internet kullanıcısının Director içeriğini görüntülemek için tarayıcılarına Shockwave eklentisi yüklediği düşünüldüğünde; Director yazılımının geliştiricilere çevrimiçi oyunlar tasarlamak için çok elverişli bir platform sunduğunu daha iyi görebiliriz. Öğretim Yazılımı geliştiricilerinden Caspian Learning öğrenme sürecini desteklemek için çıkardığı oyunların stabilite eksiklerini Adobe Director kullanarak gideriyor ve yaptığı çalışmalara Web'de kullanım kapasitesi ekliyor.

Director'un 11. Sürümü ile birlikte geliştiriciler projelerine yeni hareketler kazandırmak için yazılımın kendi Ligo Scripti yanı sıra artık standart Java Script'i de kullanabilecekler. Yazılımla birlikte gelen gelişmiş script tarayıcı kodlar için geliştirilmiş sürükle bırak desteği vermektedir. Yeni Bitmap filtreleri de gölge ve parlatma gibi efektleri yazılara ve resimlere uygulanabilir hale getirmiştir. Yazılım ayrıca Adobe Flash 9 ve Adobe Flash video uygulamalarını destekliyor. Ayrıca yazılım içerisinde oluşturulan projeler, Windows tabanlı bilgisayarlarda, Mac'lerde ve Web'de çalışacak şekilde kendinden çalıştırılabilir (executable) Shockwave dosyaları olarak kaydedilebiliyor.

Adobe Director, yılın ikinci yarısından itibaren 999$ fiyat etiketiyle satışa sunulacak. Önce ki sürümden güncelleme yapmak isteyenler 299$, öğrenci sürümünü alacak olanlar da sadece 99$ ödeyerek yazılıma sahip olabilecek.