Web'deki zararlı yazılımların dörtte üçünü Truva Atları oluşturuyor



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Panda Güvenlik şirketinin gündönümlerinde yayınladığı güvenlik raporuna göre, 2008'in ikinci çeyreğinde görülen zararlı programların %63'ünü Truva Atları oluşturuyor. Aynı dönem içinde %22.4'le en çok karşılaşılan ikinci zararlı yazılım ise adware denilen zararlı reklam programları olmuş.

Web deki zararlı yazılımlar - Panda Security

PandaLabs güvenlik şirketinin teknik bölüm sorumlularından Luis Corrons, "Şu anki senaryolar ışığında Truva atlarına bakacak olursak, bir Truva Atı'nın pek çok bilgisayarı etkilemesi, dikkatleri üzerine çekeceği için bilgisayar korsanları tarafından da istenen bir durum değil. Korsanlar bunun yerine farklı türlerde pek çok Truva Atı yazarak, tek bir açığa ya da uygulamaya saldırmadan, belirli kullanıcılar tarafından kullanılan araçlara saldırma yoluna gidiyorlar." diyerek bilgisayar korsanlarının Truva Atlarına yönelik stratejisinin altını çizdi. Ayrıca Truva Atları bulaşmış sistemlerin bu alanda üretilen kötü amaçlı yazılım sayısı çok fazla olduğundan bazı durumlarda spesifik olarak temizlenmeye ihtiyaç duyabildiklerini belirtti.

Bunlara ek olarak kötü amaçlı yazılmış programların genel sayısı içinde Truva Atlarının %28,7 ile ikinci sırayı aldığını görüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde ise Adware reklam zararlıları %22,3'lük bir yüzdeyle birinci sırada gelmiş.

PandaLabs yetkilileri çevrimiçi hizmet veren bankaları ve ödeme platformlarını hedef almak için tasarlanmış Truva Atlarının, dolaşımdaki başka Truva atları dâhil tüm zararlılar içindeki en tehlikeli yüzdeyi oluşturduklarını belirttiler. PandaLabs teknik bölüm sorumlusu Luis Corrons bu konu hakkında da: "Bu tip kötü niyetli yazılımlar dünyanın dört bir tarafındakullanıcıların bankacılık işlemlerini emniyetli bir şekilde gerçekleştirmesini sekteye uğratırken, büyük maddi kayıplara da yol açmakta. 2006 yılında sadece Amerika'da çevrimiçi bankacılık işlemleri yapan 44 milyon kullanıcı var. Rakamın bu kadar büyük olması siber suç potansiyelini en yüksek seviyeye çıkarıyor." diyerek sözlerini bitirdi.