Tarayıcılar ve iPhone, Andorid vb. uygulamaları çatışıyor.



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
06.05.2010

iPhone gibi cihazlar için uygulama üreten geliştiriciler, HTML 5 gibi web tarayıcı teknolojilerinin kazandığı popülerliğe karşı duruyorlar.

Tarayıcılar ve iPhone, Andorid vb. uygulamaları çatışıyor.Pek çok web şirketi Yeni HTML 5 web formatını ve potansiyelini övüyor. Ancak Web 2.0 fuarında söz alan bir konuşmacı tüm görüşlerin karşısında durdu ve Html gibi web teknolojilerinin, doğrudan iPhone gibi cihazlara yönelik olarak geliştirilen uygulamalarla karşılaştırılamayacağını savundu.

Aslında bu savunmanın nedeni konuşmacılardan geçtiğimiz hafta geliştirici Joe Hewitt'in Twitter'da web'in gelişmesiyle ilgili yaptığı açıklamalar hakkında yorum yapılmasının istenmesiydi. Facebook'un web temelli iPhone uygulamasını geliştiren Joe Hewitt, Twitter'dan gönderdiği mesajlarla geliştiricilerin durumuna dikkat çekti:

"Neden uygulama satan web siteleri geliştiricileri tehdit ediyor ve uzaklaştırıyor."

"Yeniden bir geliştirici olmak çok istiyorum ama şu an zaten Cocoa'nın (iPhone OS mimarisinin bir parçası) yapabildiği şeyleri web tarayıcılarının da yapabilmesi için 2020 yılını beklemem gerekecekse tabii ki beklemeyi düşünmüyorum."

En etkin web şirketlerinden biri olan Google geçtiğimiz sene geliştirici konferansında "Kazanan Web oldu." başlıklı bir beyanda bulundu. Bu açıklama şaşırtıcı değil çünkü Google gelirlerinin büyük bir bölümünü web reklamlarından alıyor. Chrome üzerinde çalışan Alex Russel, Hewitt'in sıkıntısını anladığını ama Hewitt'in ifadelerinin ancak 2 sene önce olsalardı doğru olabileceğini belirtiyor. Russel, Web tarayıcıların Hewitt'in dediği gibi henüz o kadar da iyi olmadıklarını ama çok büyük bir hızla geliştirlerini ve bunun umut verici olduğunu söylüyor.