Ve karşınızda iPhone 4



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
08.06.2010

Apple bir kez daha şaşırtmadı ve beklenen tarihte iPhone 4'ü tanıttı.

Daha önce hakkında bir çok ayrıntı sızan ve bu ay çıkacağı hakkında sayısız söylenti çıkan iPhone 4 dün WWDC'de Steve Jobs tarafından basına tanıtıldı. Apple'ın patronu iPhone 'ü "ilk iPhone'dan sonra en büyük sıçrama" olarak tanıtırken, yeni cihazın 100'den fazla yeni özelliği olduğunu belirtti.

Fiziksel olarak internete prototip resimlerini doğrulayan iPhone 9.3mm kalınlığında (iPhone 3GS'ten %24 daha ince). Jobs iPhone 4'ü şimdiye kadar üretilmiş en ince akıllı telefon olarak sundu.

Ve karşınızda iPhone 4

Beklendiği gibi cihazın arkasına 5MP bir kamera ve flaş yerleştirilmiş, ayrıca yine hakkında bir çok söylenti çıkan ön yüzdeki kamera da yerini almış. Yeni 5MP kamera sensörü fotoğraf kalitesini özellikle düşük ışıklı ortamlarda ciddi bir şekilde arttırmış ve 720p video çekimini mümkün kılmış. Ön tarafta bulunan kamera ise Apple'ın yeni özelliği FaceTime'a vesile olmuş.

Bildiğimiz video chatin iPhone'a uyarlanmış hali olan FaceTime, WiFi üzerinden iki iPhone 4 sahibinin görüntülü sohbet yapmasını sağlıyor. 2010'da FaceTime'ın sadece WiFi üzerinden çalışacağını açıklarken 3G veri bağlantısı üzerinden sağlanabilmesi için servis sağlayıcılar ile biraz çalışmaları gerektiğini belirtti. Apple FaceTime açık bir endüstri standartı olarak sunuyor ve piyasaya bu özelliğe sahip milyonlarca cihaz sürmeyi planlıyor (uyumlu bir iPod Touch bu sonbahar bekleniyor).

Büyük değişikliklerden bir başkası ise ekran, 960 x 640 piksellik 3,5" ekran, bir telefonda kullanılan en yüksek çözünürlüğe sahip. iPhone 4 800:1 kontrast oranı ile hem çözünürlükte hemde kontrast oranında iPhone 3GS'i 4'e katlıyor.

Ve karşınızda iPhone 4

iPad'tede kullanılan mobil A4 işlemcisine sahip olan yeni iPhone, işlemcinin daha düşük enerji ihtiyacı ve daha kuvvetli bir pil sayesinde; 300 saate kadar bekleme süresi, 5-7 saat arası 3G konuşma zamanı, 6 saat 3G internet gezintisi ya da 10 saat WiFi internet gezintisi, 40 saat aralıksız müzik ya da 10 saat aralıksız video oynatma gibi değerlere ulaşabiliyor.

WiFi bağlantısı 802.11n standartına yükseltilen cihaz, ayrıca yeni iPhone OS 4 ile birlikte gelen multi-tasking (birden fazlayı uygulamayı aynı anda açabilme) özelliğine de sahip.

Gerçekten cihazın bütün yeni özelliklerini saymaya çalışsak bunun daha bir kaç sayfaya ihtiyacımız olacak, ama ayrıntısına giremediğimiz özelliklerden hiç bahsetmeden geçmeyelim;

  • Arkaplan gürültü fitreleme için çift mikrofon.
  • 6 yönlü ciroskop (Akselerometre ile birlikte iPhone hareketlerinizi çok daha iyi algılıyor).
  • 7.2Mbps geliş 5.8 Mbps gidiş HSPA+ desteği.
  • iPhone OS 4.0 ile birlikte gelen yeni CoreMotion API'si.
  • Dijital zoom, video için tap-to-focus (odaklanmak istediğiniz yeri dokunarak seçin)

Yeni iPhone 24 Haziranda ABD, Fransa, Almanya, İngiltere ve Japonya'da piyasada olacak. Temmuzda 18 ülkeye daha ulaşacak olan yeni iPhone, Ağustosta 24 ve Eylülde 40 tane daha ülkeyle beraber 88 ülkeye ulaşmış olacak. Türkiye için henüz kesin bir ilgiye ulaşamasak ta en iyi tahminimiz Ağustos olacaktır.