Tam on yıl aradan sonra, Yahoo takvimini güncelliyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Yahoo online takvimi, web'de en çok kullanılan takvim uygulamalarından biriydi. Fakat Web 1.0 teknolojisinde kalmasından dolayı kullanım oranları giderek düşüyordu. Yahoo on yıl aradan sonra takvimini Web 2.0 özellikleri ile güncelleyerek kullanıcılara sundu. Bu yenileme Yahoo takviminin popülaritesini devam ettirecek gibi görünüyor.

Yahoo CalendarYahoo, online takvimini en son güncellediğinden beri, gerçekten tam on yıllık bir zaman geçti. Ayrıca Google, web tabanlı yeni takvimini ortaya çıkardığından beri, neredeyse iki yıldan fazla bir zaman geçti. Fakat geçtiğimiz haftadan itibaren, Yahoo'nun 'Sürükle ve Bırak' (Drag-and-Drop) özelliğine sahip yeni Ajax takvimi; Amerika'da, İngiltere'de, Hindistan'da, Tayvan'da ve Brezilya'da, Yahoo Mail kullanıcıları arasında, 'Kapalı Beta' (Closed-Beta) testlerine başladı.

Yahoo'nun bu yeni online takvimi, Google'ın takviminin ya da diğer online takvimlerin, zaten şu anda kullanıcılara sunmakta olduğu özelliklerden farklı olan, pek fazla bir özellik sunmuyor. Bu yeni takvim, Zimbra yatırımındaki e-posta unitesinin teknolojisini temel alıyor. Ayrıca etkinliklerin takvime aktarılmasını ya da takvimden başka yere aktarılmasını kolaylaştıran, iCal ve CalDAV standartlarını da destekliyor. Bu takvimin, Yahoo'nun Web 1.0 takvimiyle karşılaştırıldığında öne çıkan yeni özellikleri:

1. 'Sürükle ve Bırak' (Drag-and-Drop) özelliğine sahip ara yüz
2. 'Katmanlama' (Birden fazla takvimi, farklı renklerde ve aynı anda görüntüleme ya da başka birisinin takvimine giriş yapabilme özelliği)
3. Bir etkinlik ya da randevu eklerken zoom yapabilme özelliği
4. Flickr ile entegrasyon
5. E-posta, IM ya da SMS hatırlatma fonksiyonunu ayarlayabilme
6. Yapılacaklar listesi

Google'ın takvimi gibi, diğer online takvimlerle karşılaştırıldığında, Yahoo'nun yeni takviminin zoom yapabilme özelliği ve Flickr ile entegrasyonu dışında, hiçbir ekstra özelliği bulunmuyor. Flickr entegrasyonu özelliği; her ay içinde maksimum 8 fotoğrafa kadar Flickr "Creative Commons" bölümünde bulunan fotoğrafların içinden rastgele fotoğraflar seçerek, bunları takvimdeki bazı günlerin arka planı olarak görüntülüyor ve göze oldukça hoş gelen bir yenilik getiriyor. Gelecek günlerde Yahoo kullanıcılara, kendi Flickr sayfalarında bulunan fotoğraflarını, bu takvime aktarabilme imkanı da sunacak. Ayrıca Yahoo, kullanıcıların takvimlerine 'Upcoming.org' sitesinden etkinlikler eklenmesine veya YahooSports (Oyun/Maç tarihleri), Yahoo Finance (Kazanç Planları), Yahoo TV (Favori televizyon şovlarınız için program saatleri ve tarihleri) ve arkadaşlarınızın siteleri dahil olmak üzere, diğer takvimlere giriş yapabilme imkanı ve birçok farklı özellik daha sunmayı planlıyor.

Yahoo Takvim Yahoo Takvim 2

Yahoo'nun takvimi, her ne kadar 'Bende de var!' tarzındaki tekliflere sahip olsa da, bu takvim Yahoo'nun online takvimler pazarındaki payını, önemli ölçüde artıracaktır. Yahoo, zaten takviminin 1.0 sürümüyle bile şu anda pazarda lider konumundadır. ComScore'un araştırmalarına göre, Yahoo Mail tüm dünya çapında 285 milyon kullanıcıya (Bunların 88 milyonu Amerika'dandır.) sahip durumda ve bu kullanıcıların 8.1 milyonluk bir bölümü (Bunların 3.7 milyonu Amerika'dan) bu takvimi kullanıyor. Google Calendar, dünya çapında 5 milyon kullanıcıya (Bunların 2.4 milyonu Amerika'dan) sahiptir. Bu Web 2.0 güncellemesi, Yahoo'nun online takvim pazarındaki liderliğini muhtemelen belli bir süre daha devam ettirmesini sağlayacaktır.