Sahte antivirüs programlarına 30 milyon kurban



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Güvenlik araştırma şirketi PandaLabs, 30 milyondan fazla internet kullanıcısının insanların paralarını ve kişisel bilgilerin çalan sahte antivirüs programlarının kurbanı olduğunu açıkladı.

Sahte antivirüs olayı yeni bir kavram değil, fakat korsanlar daha becerikli olmaya başladıkça olaylarda büyük bir artış gözleniyor. PandaLabs bugün 7,000'den fazla sahte antivirüs programı türü olduğunu ve bunların yarattığı sorunların giderek arttığını belirtti.

Kullanıcılar bu sahte antivirüslere, diğer virüslere ve kötü niyetli yazılımlarla aynı şekilde maruz kalıyorlar. Sahte antivirüs programları ile P2P ağlardan indirilen zararlı içerikler, bilinmeyen adreslerden gelen elektronik postalardaki eklerin açılması ya da zararlı internet sitelerinin ziyaret edilmesi gibi yollarla karşı karşıya kalmak mümkün. Çoğumuzun bildiği gibi kullanıcılar bilgisayarlarına virüs bulaştığını söyleyen açılır pencereler, sahte mavi ekranlar ya da bunlara benzer farklı uygulamalar ile karşılaştıklarında söylenenlere inanırlar.

Sahte Antivirus hata mesajıÇoğu internet kullanıcısı birkaç açılır pencere yüzünden kişisel bilgilerinin ya da kredi kartı numaralarını vermemeleri gerektiği bilir fakat PandaLabs'ın hesaplarına göre kullanıcıların üçte ikisi bilgisayarlarını temizleyecekleri iddia eden sözde güvenlik ürünü sağlayıcılarına kişisel bilgilerini verdi. PandaLabs, ortalama olarak 49.95 avroluk bir fiyat göz önüne alındığında böylesi programların geliştiricilerinin ayda 10 milyon avrodan fazla kazanç elde ettiğini belirtti.

Üstelik bu rakam kullanıcıların, sahtekarlara kredi kart numaralarının vermelerinin yaratacağı büyük finansal sonuçların dahil edilmemiş hali. PandaLabs bu numaraların dolandırıcılık amaçlı kullanıldığında tüketicilerin kesinlikle çok daha büyük zararlar ile karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.

Açıkçası 30 milyon kullanıcını böylesi tuzaklara düşmesinin sürpriz olduğu söylenemez. Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi'nin Psikoloji Bölümünün gerçekleştirdiği bir araştırma çoğu internet kullanıcısının zararlı yazılımlardan bahseden ve kesin yargılar taşıyan uyarılar içeren sahte diyalog pencereleri ve açılır pencereleri gördüklerinde çok fazla dikkat sergilemediklerini gösterdi. Ayrıca güvenlik yazılımı üreticisi AVG bu yıl yaptığı bir araştırmada erkeklerin çevrimiçi güvenlik konusunda kendilerinden çok daha emin olduklarını fakat kadınlar ile aynı oranda kimlik hırsızlıklarına maruzkaldıklarını ortaya koydu.