NVIDIA'dan yeni tümleşik grafik yongaları GeForce 9300 ve 9400



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

NVIDIA'nın resmi olarak duyurduğu iki yeni tümleşik grafik yongası GeForce 9400 ve GeForce 9300, 16 çekirdeğe sahip.

NVIDIA bugün Intel işlemcilere uygun anakartlarda kullanılmak üzere geliştirdiği GeForce 9400 ve GeForce 9300 adlarını taşıyan tümleşik grafik yongalarını (GPU) tanıttı.

NVIDIA

NVIDIA yetkilileri basın toplantısında; isim vermeden Intel'in yerleşik grafik çözümlerini kastederek; NVIDIA GeForce 9400 ve GeForce 9300'ün piyasadaki diğer tümleşik grafik yongalarından 5 kat daha hızlı olduğunu belirttiler. NVIDIA tümleşik grafik yongaları; HDMI ve DVI dâhil eksiksiz Giriş/Çıkış (I/O) desteğine ve önceki tümleşik grafik yongalarının yarı boyutlarına sahipler. GeForce 9400 ve GeForce 9300'ün, harici ekran kartları ve önceki tümleşik grafik yongaları arasındaki performans farkına göre nispeten yüksek performans gösterecekleri açıklandı.

GeForce 9400 ve GeForce 9300 tümleşik grafik yongaları, 16 çekirdeğe sahipler; ayrıca DirectX® 10 ve CUDA desteği veriyorlar. NVIDIA yetkilileri ayrıca bu iki yonganın da donanım canavarı en son çıkan oyunları desteklediğini ve Blu-Ray filmler oynatabildiğini belirtiyorlar.

Ünlü multimedya/grafik danışmanı Dr. Jon Peddie, "Bu yeni tümleşik grafik yongaları NVIDIA'ya diğer tümleşik grafik yongaları arasında büyük bir avantaj kazandıracak. Tek bir yonga üzerinde çok sayıda paralel işlem yaptırarak tüketicilerin kullandıkları görsel uygulamaları makul fiyatlara hızlandırabilirler. GeForce 9400 ve GeForce 9300 tümleşik grafik yongalar, kullanıcıların günümüzün orta seviye masaüstü bilgisayar sistemlerinden beklentilerini yükseltip yeni bir standart belirleyecek güçteler." diyerek her iki tümleşik grafik yongasının da başarılı olacağına inandığını söyledi.

GeForce 9

Yeni GeForce 9 serisi tümleşik grafik yongaları NVIDIA PureVideo HD gibi video oynatmada işlemcinin tüm yükünü grafik işlemcisine aktaran pek çok NVIDIA teknolojisi destekliyor. Her iki yonga da H.264, VC1, MPEG-2 biçimlerindeki yüksek çözünürlüklü (HD) videoları donanımsal olarak oynatabiliyor. Grafik yongaları ayrıca LPMC 7,1, çift çıkışlı DVI ve HDMI desteği de sunuyorlar.

Hybrid SLI

NVIDIA'nın Hybrid SLI adlı teknolojisini destekleyen tümleşik yongalar, PCI-Express girişine takılacak bir ekran kartıyla birlikte kullanıldıklarında %70'e varan performans artışı sunuyorlar. NVIDIA yetkilileri ayrıca, GeForce 9400 ve GeForce 9300 tümleşik grafik yongalarının, sahip oldukları DirectX® 10 desteğiyle düşük kalite ayarlarında olsa bile Crysis gibi son teknoloji oyunları çalıştırabileceğini belirttiler. Daha bitmedi NVIDIA'nın geçtiğimiz yıl satın aldığı PhysX teknolojisi bu yongalar tarafından da destekleniyor. PCI-Express girişine takılacak bir ekran kartıyla birlikte kullanıldıklarında GeForce 9400 ve GeForce 9300 tümleşik grafik yongaları PhysX motoru olarak görev yapıyor ve işlemcinin üzerindeki yükü azaltıyorlar.

GeForce 9400 ve GeForce 9300 tümleşik grafik yongaları, NVIDIA'nın çözüm ortaklarından XFX, ASUS, ECS, EVGA, Foxconn ve Galaxy gibi şirketlerin ürettikleri anakartlarda kullanılacak.