Linux 17 yaşında!



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Linux işletim sistemi 5 Ekim 2008 itibariyle 17 yaşına girdi. Linux'un doğumgünü iç ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlandı.

Yıllar önce Linus Torvalds'ın haber grubunda Linux'le ilgili yazısı aynen şöyleydi:

"Daha önce de belirttiğim gibi AT-386 bilgisayarları için minix'in benzerlerinin ücretsiz sürümleri üzerinde çalışıyorum. Nihayet kullanılabilecek düzeye geldi (fakat isteklerinizi karşılayıp karşılayamayacağından emin değilim) ve daha geniş bir dağıtım için kaynak ayırma konusunda istekliyim. Bu sadece 0.02 sürümü (çok küçük) yaması) fakat bunun altında "run bash/gcc/gnu-make/gnu-sed/compress" gibi komutları başarılı bir şekilde çalıştırdım."

17 sene öncesine ait bu yazıya bakıldığında Linux projesinin ne kadar aşama kaydettiğini görmek gerçekten çok heyecan verici ve şaşırtıcı. Orijinalinde bu, sadece Minix benzeri basit işletim sistemi yapmayı hedefleyen, hobi amaçlı bir projeydi. (ki o zamanlar lisans sorunları da yaşamıştı).

TUX

Fikrin nereden çıktığını ve projenin arkasındaki esas fikrin ne olduğunu düşündüğünüzde, masaüstü bilgisayarlarda ve tümleşik binlerce cihazda bu işletim sistemini kullanan küçük ama sadık bir müşteri grubuna sahip olan Linux'un şu an dünyanın en popüler sunucu işletim sistemlerinden biri olduğunu görmek gerçekten inanılmaz.

Torvalds'ın başladığı Linux çekirdeği, tamamıyla GPL (General Public License - Genel Kullanıcı Lisansı) lisanslı bir işletim sisteminin "kayıp parçası" olmaya başladı. Diğer birçok yazılım, bağımsız olarak GNU Projesi tarafından yazıldı. Linux, GNU ve diğer birçok ücretsiz parça ve parçacık bir araya gelerek sadece uygulanabilir bir işletim sistemi yaratmadılar, aynı zamanda bu işletim sisteminin, birçok seçenek açısından diğer rakiplerinden daha üstün olmasını sağladılar.

Farkına vardınız ya da varmadınız, bilmiyorum ama çoğunuz hemen her gün, doğrudan olmasa da Linux'u, kullanıyorsunuz. Masaüstü bilgisayarlarda kullanımının çok az olmasına rağmen, sistemin sunucu bilgisayarlarda kullanımı, ileride bir Linux sistemiyle etkileşim içine gireceğiniz anlamına geliyor.

Doğum günün kutlu olsun Linux, iyi ki varsın.