IBM 100 yaşında!



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
17.06.2011

Amerikalı öncü bilgisayar firması IBM, 100 yaşında...

IBM 100 yaşında!

Bir dönem bilgisayar denilince akla ilk gelen marka olan öncü teknoloji firması IBM 100 yaşına bastı. 197 milyar dolarlık xxx ile şu an dünyanın en değerli 14. şirketi. Firmanın değeri 3014 milyar dolarlık Apple'a göre düşük ama 201 milyar dolarlık Microsoft'a yakın.

IBM, 16 HAziran 1911 yalında Tabulating Machine Co., International Time Recording Co. ve Computing Scale Co. of America şirketlerinin birleşmesi ile kuruldu ve Computing-Tabulating-Recording Co. (CTR) adını aldı. IBM'i uluslararası dev bir şirket haline getiren Thomas Watson Sr. şirkete 1914 yılında katıldı ve ismini International Business Machines Corp. (Uluslarlara İş Makineleri) olarak değiştirdi.

Şirket kültürü olarak uyumluluğu benimseyen Yıllar boyunca IBM yıllar boyunca rakiplerinin alaylarına maruz kaldı ama bu şirketin teknolojik yeniliklerde öncü olmasını engellemedi. IBM tüm Amerikan şirketlerinden daha çok patente sahip ve 5 çalışanı çeşitli tarihlerde Nobel fizik ödülünü kazandı.

IBM System/360 sistemi ile bilgisayar sektöründe inanılmaz bir başarı yakaladı ama daha sonra şirket yeniliklere adepte olmayınca bu başarıyı sürdüremedi ve 1980 sonu ile 1990 başlarında sıkıntılı dönemler geçirdi. O dönemde Microsoft ve Intel piyasaya hakim oldu. IBM, kişisel bilgisayar bölümü 2005 yılında 1.25 milyar dolara Çin markası Lenovo'ya satti. IBM'in geri dönüşü stratejik bir değişimle yazılım ve hizmete sektörüne geçişiyle gerçekleşti ve 2010 yılında IBM 99.9 milyarlık gelir açıkladı.

IBm geçtimiz günlerde Jeopardy! (Riziko!) adlı bilgi yarışmasında insan yarışmacıları yenen Watson adlı bilgisayarı ile manşetlere taşınmıştı. Bilgisayarların önceki zaferi de gene bir IBM bilgisayarından gelmişti. Deep Blue adlı bilgisayar Rus satranç oyuncusu Kasporov'u ikinci denemesinde yenmeyi başarmıştı.