Korsancılık, PC Oyun Satışlarını Öldürüyor



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

"Oyuncular, korsancılığın PC oyun satışlarını öldürdüğü konusunda dert yanan oyun geliştiricilerinin ve yayımcıların akıbetini hiçbir zaman düşünmez."

Bu sözler Ubisoft'un Şangay yöneticisi Michael de Plater'a ait. Mesele öyle bir noktaya geldi ki; korsan oyun düşüncesi bile, hevesli oyuncuların ücretini ödeyip oyunları satın almaktan yüz çevirmelerine neden oluyor. Oyun üreticileri, yayıncıları ve oyunları kırıp kopyalarını çıkaran korsanlar arasındaki sonu gelmez savaş oyun pazarının giderek küçülmesine neden oluyor.

Michael de Plater, sektörden parazit bir şekilde beslenen korsanlar nedeniyle PC oyunları pazarının önlenemez düşüşünü, bir video oyunları dergisine verdiği röportajda öfkeli ve adeta ağzından ateş püskürür bir biçimde anlattı. Eğer korsancılık problemi olmasaydı, Tom Clancy's End War oyununun PC sürümünü de konsol sürümleriyle birlikte satışa çıkarmak istediklerini söyleyen Plater ne yazık ki korsancılık problemi nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini söylüyor.

"Dürüst olmak gerekirse, PC oyunları yoğun saldırı altında olmasaydı, diğer konsol sürümleri ile birlikte aynı anda bir PC sürümü de çıkarırdık. Fakat, şu anda eğer PC sürümünü çıkarırsanız, basit olarak yapacağınız şey, insanların orijinal sürüm yerine, korsanlar tarafından yapılmış sürümleri satın almalarını izlemekten başka bir şey olamaz. Korsancılık, çok basit bir şekilde söylemek gerekirse PC oyunları sektörünü öldürüyor."

Plater, PC sürümünün daha sonra piyasaya muhtemelen çıkarılacak olmasına rağmen, sürümün piyasaya çıkarılacağı tarihten bile bahsetmek konusunda çok gönülsüzdü. Fakat sözleri, PC oyunları ile ilgili diğer oyun geliştiricilerinin ve yayıncılarının tavrıyla aynı noktayı vurguluyordu.

CD Projekt'ten Tom Ohle (Witcher çıkmadan önce BioWare'de görev yapıyordu), son dönemde kendisiyle yapılan bir röportajda, oyun üreticilerinin ve geliştiricilerinin korsanlardan endişe etmek yerine belki de insanların gerçekten satın alacağı daha iyi oyunlar yapmaya odaklanması gerektiğini vurguladı. "Her şeyin korsanı çıkıyor, bu yüzden korsancılık sadece PC oyunları için bir tehdit değil." diyen Tom Ohle "Gerçekten de, platformunuzu sağlamlaştıracak bir oyun yapmak isterseniz; eğer bir PC oyunu yapıyorsanız, çok harika bir PC oyunu yapın ki, insanlar onu satın alsın. Oyunları satın alan herhangi bir korsan tanımıyorum. Onlar bir ömür boyu korsandırlar. Bu yüzden neden mücadele edesiniz ki? Sadece insanların satın almak isteyeceği iyi bir oyun yapın." sözleriyle devam etti.

Şu anki sorun, PC oyunlarının, oyun sektörünün gittikçe küçülen küçük bir bölümünü temsil diyor olması. Son dönemde Wal-Mart elindeki PC yazılımı hisselerini toplu bir şekilde azaltmaya başladı. GameStop ve EB Games gibi perakende oyun satıcıları da sundukları oyun sayısını birkaç rafla sınırlandırdı. PC pazarının çoktan kararlı bir şekilde küçüldüğünü ve Spore'un son sürümünde olduğu gibi tüketicinin bilgisayarına sızan anti-korsan yazılımları da, bir zamanlar PC oyunlarını sabırsızlıkla bekleyen oyun meraklılarının Xbox 360 ve Playstation 3 gibi konsollara yönelmesine neden oldu.

Daha önce belki çok kez söylendiği gibi, ya yayıncıların bu türden tamamıyla vazgeçmesi, ya da herkesi memnun edecek bir icat bulunması sayesinde bu sorun çözülene kadar, korsancılık PC oyunları sektörünün önündeki en büyük sorun olmaya devam edecek.