iTunes 8, "Mavi ölüm ekranı"yla Vista'yı alaşağı ediyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

iTunes kullanıcıları programı güncelledikten hemen sonra, bazı sistem çökmesi problemleriyle karşılaşmaya başladıklarını söylüyorlar. Problemi yaşayan kullanıcılardan bazıları ise eğer HP marka yazıcı kullanıyorlarsa, yazıcıyı bilgisayardan sökerek, bu problemin çözülebileceğini iddia ediyorlar.

iTunes 8Apple tarafından yayınlanan son iTunes güncellemesinin, Apple'ın destek hizmeti forumlarına mesaj yollayan kullanıcıların şikâyetlerine göre, bilgisayara bir iPod ya da iPhone bağlandığında, Windows Vista'nın çökmesine neden olduğu belirtiliyor.

Kullanıcıların söylediklerine göre, herhangi bir iPod ya da iPhone bilgisayara bağlanır bağlanmaz Windows Vista sistemi, "Mavi ölüm ekranı" ismiyle de anılan ve bilgisayarınızın düzelmesi için onu baştan başlatmanızı gerektiren, mavi renkli arka plan üzerinde çıkan kritik hata ekranını göstererek, tamamen çöküyor. Söylenenlere göre bu tip hatalar, geçtiğimiz Salı günü Apple'ın, iTunes'8.0 güncellemesini yayınlamasından hemen sonra görülmeye başlamış.

Apple'ın CEO'su Steve Jobs'un, forumlarda yeni iTunes güncellemesinin haberini vermesinden hemen sonra, aradan sadece 90 dakikalık bir süre geçmesine rağmen, "sambeckett" takma adına sahip bir kullanıcı, "Daha az önce, Windows Vista işletim sisteminde kullandığım iTunes 7 programı üzerine, yeni yayınlan iTunes 8'i yükledim. Ve artık her ne zaman iPod'umu bilgisayarıma bağlarsam, monitörde mavi hata ekranı geliyor ve Windows Vista çöküyor. Şimdiye kadar üç kez denedim ver hepsinde aynı durumla karşılaştım. iPod'umu bilgisayarımı açmadan önce bilgisayarıma bağlasam bile, yine bu mavi hata ekranıyla karşılaşıyorum." demiş.

Apple'ın destek forumlarındaki bu konu başlığı, oldukça kısa bir süre geçmesine rağmen tam 10.000 kez görüntülenmiş ve bu başlığa, 300'den fazla mesaj yazılmış. Ayrıca çabucak, bu soruna neden olabilecek durumlar hakkında birkaç teori de üretilmiş. Bazı kullanıcıların iddialarına göre, Apple tarafından sağlanan USB sürücüleri, Windows Vista ile çatışmaya neden oluyor.

"Mike de Awesome" takma isimli bir kullanıcı ise, "Sanırım iTunes 8 programı ile birlikte gelen USB sürücüleri, hatalı bir yapıya sahipler ya da Windows Vista'nın herhangi bir sürücüsüyle çakışarak, sistemin çökmesine neden oluyorlar." demiş.

Birçok kullanıcı ise, bilgisayarlarının USB girişlerinde takılı olan harici donanımları sökerek, bu çökme problemi ortadan kaldırabildiklerini söylüyorlar. Özellikle de, Hewlett-Packard'ın yazıcıları ve tarayıcıları bilgisayardan sökülürse bu problemin çözüldüğü iddia ediliyor. Hatta bazı iddialara göre, Logitech'in kameraları, fareleri ve klavyeleri gibi donanımları, bilgisayarın USB girişlerinden sökülürse, bu problemin atlatılabildiği söyleniyor.



Fakat bu iddiaları da, diğer kullanıcılar hemen çürütmüşler. "bryankaras" takma isimli bir kullanıcı ise, "Geçen gece baştan başlayarak, temiz bir yükleme süreci denedim. Fakat yine aynı mavi hata ekranı ile karşılaştım. Bilgisayarımda hiçbir HP sürücüsü, HP yazıcısı, Logitech sürücüsü ya da harici donanım bulunmuyor. Yine de, aynı problemle karşılaşıyorum." diyor.

Aynı konu başlığı altında, "CobraBob" takma isimli başka bir kullanıcı ise, "Fare ve klavye dışındaki tüm USB aygıtlarını bilgisayarımdan söktüm. Ayrıca USB girişinde takılı olan, Belken marka USB çoğaltıcısını da söktüm. Yine mavi ekran hatasıyla karşılaştım. Daha sonra, HP yazıcımın paralel kablosunu söktüm. Yine mavi ekran hatasıyla karşılaştım. Bundan dolayı bu sorunun, USB bağlantısı ile bilgisayara bağlanan HP donanımlarından kaynaklandığını sanmıyorum. Eğer bu kesinlikle bir USB hatası ise, tüm USB bağlantılı aygıtlarımı sökmeme rağmen, bende hiçbir işe yaramıyor. Yine mavi ekran hatasıyla karşılaşıyorum." diyor.

iTunes 8

Ek olarak bu konu başlığı altında, Apple'da çalışan bir kişi kullanıcıların elde ettikleri bilgileri, bir Apple e-posta hesabı kullanarak kendisine iletmelerini istiyor ve hemen arkasından, kullanıcılara şu ilginç soruları yöneltiyor. "Programlar ve Özellikler kontrol paneline bir göz atın. Bilgisayarınızda yüklenmiş bir Logitech Setpoint yazılımı bulunuyor mu? Eğer bu Logitech Setpoint yazılımını, bilgisayarınızdan kaldırırsanız ve bilgisayarınızı baştan başlatırsanız, karşılaştığınız bu problem ortadan kalkıyor mu?"

Tabii ki, hiçte şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kullanıcılar bu mesaja cevap veriyor.

"GogoGadget69" takma isimli kullanıcı, "iTunes 8'i bilgisayarıma indirmeden hemen önce, iTunes 7'nin nasıl kusursuz bir şekilde çalıştığı gerçekten oldukça garip. Bu sorun kesinlikle iTunes 8'den kaynaklanamaz, değil mi? Ayrıca tüm Dünya'daki iPhone kullanıcıları da, zaten mükemmel bir şekilde işleyen, kusursuz bir 3G deneyimi yaşıyorlar! MobileMe programı, zaten her zaman mükemmel bir şekilde çalışmıştır! Apple'ın neden olduğu problemleri sahiplenme şekline bayılıyorum. Bu bizden kaynaklanan bir problem değil! Sizden kaynaklanıyor olmalı! Ya da Microsoft yüzünden! Ya da kullandığınız fare yüzünden! Belki de kullandığınız koltuk yüzündendir!" sözleriyle, Apple firmasının bu problemi çözme konusundaki tavrını eleştiriyor.

"davestoltz" isimli bir başka kullanıcı ise, "Bu kesinlikle inanılmaz bir şey! Bu yazılımın beta testlerini kim yaptı? Görünüşe göre, hiç kimse beta testi yapmamış! Eğer Apple, böyle sorunlu ürünler geliştirmeye devam ederse, Microsoft kesinlikle bundan faydalanarak kendine büyük avantaj sağlayacaktır." diyor.

iTunes, daha önce birçok kez bu tarzdaki mavi ekran hatalarına neden olmuştu. Fakat bu mavi ekran hataları, Windows Vista kullanıcıları haziran ayında 7.7 sürümüne geçtikten sonra, çok daha fazla sıklıklarla ortaya çıkmaya başladı. Bir destek hizmeti dokümanı, ortaya çıkan bu problemin nedenini açıkladı. Bu problemin sadece, Microsoft'un işletim sistemlerinin, 64-bit"lik sürümünü kullanan kişilerde ortaya çıktığı söylendi. Bu destek dokümanında, "En son yayınlanan iPhone 2.0 yazılımı ile birlikte güncellenen bir iPhone ya da iPod'u, iTunes 7.7 programının yüklü olduğu 64-bit'lik bir Windows Vista işletim sistemine sahip bir bilgisayara taktığınızda, sistemin beklenmedik bir şekilde çökmesine ve mavi hata ekranını görüntülemesine neden olabilirsiniz." deniliyor.

Apple şu anda kullanıcılarına Windows Vista işletim sistemlerini, "Servis Paketi 1" güncellemesiyle yükseltmelerini tavsiye ediyor.

Fakat kullanıcılara göre bu hafta ortaya çıkan bu problem, sadece 64-bit"lik Vista işletim sistemi kullanıcılarıyla sınırlı değildi.

Apple ve HP yetkilileri ise, bu konu hakkında hiçbir yorumda bulunmadılar.