iPhone, Nintendo ve Sony'nin tahtına göz dikti



Ekleyen
ozgurs
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Apple'ın iPhone'u, geleceğin mobil oyun devi olabilir mi?

Apple iPhone, Amerika'da en çok satan telefon haline geldi ve şu anda bu büyük başarının keyfini sürüyor. Bunu yanında Apple'ın App Store'u, sitede bulunan fiyatı uygun uygulamaların milyonlarca kez indirilmesiyle patlayan bir iş hacmine ulaştı.

Site ilk açıldığında, uygulamaların üçte biri oyunlardan oluşuyordu. Şu anda 13 milyon olan ve hızlı bir şekilde genişleyen kullanıcı tabanıyla iPhone, Nintendo ve Sony'nin mobil oyunlar konusunda yaptıkları girişimlerine baskısını yoğunlaştırmayı ve sektörde daha iyi bir konuma gelmeyi hedefliyor. iPhone çıktığında bu hedefin gerçekleşeceği söylenseydi, birçok kişi şüphesiz buna gülüp geçerdi.

apple

Activision, hoş 3 boyutlu grafikler sağlamak için iPhone'un geniş ekranından ve güçlü grafik işleme biriminden yararlanan ve oyunun kontrolünü sağlamak için de telefonun eğim sensörünü kullanan yeni bir Crash Bandicoot yarış oyununu piyasaya sürdü.

Şu anda iPhone için tasarlanmış 2000 oyun bulunuyor ve daha birçoğunun da yolda olduğunu söyleyebiliriz.

Sega ve ID Software, iPhone için yeni oyunlar geliştirmek amacıyla büyük miktarlarda para ve kaynak ayıran, oyun sektörünün en güçlü birkaç aktörlerinden ikisi. iPhone'un dokunmatik ekranına ve diğerlerine kıyasla daha güçlü grafik işlemcisine kapılan bu şirketler, iPhone'u bir oyun cihazına dönüştürmeyi amaçlıyorlar.

Geliştiricilerin ilgisini çeken en büyük etken, elbette ki ticari kazançlar. Konsol için çıkardıkları sürümlerin, yayımcılar ve perakende satış mağazalarıyla anlaşarak onlar üzerinden satışlarının yapılmasındansa, uygulamalarının satışlarını App Store vasıtasıyla yapmak, bu şirketlere daha fazla kazanç sağlıyor. Ayrıca, birkaç dolara sattıkları ya da ücretsiz olarak sundukları küçük ve hızlı oyunlar geliştirerek, reklam gelirleri de elde ediyorlar.

Sega'nın ABD'deki başkanı Simon Jeffrey, "Daha önce kullandığımız diğer tüm satış formatları bağlamında, App Store yoluyla sattığımız oyunlar, bize en çok kazancı getirdi." şeklinde bir açıklama yaptı.

apple

Doom serilerinin üreticisi ID Software ,iPhone için 2 özel oyun üzerinde çalışıyor. Şirketin kurucusu John Carmack, butonlarının olmaması nedeniyle platformun zorluklarla karşılaştığını bu yüzden, PSP ya da DS'nin yerini alamayacağını söyledi. Buna rağmen, bu hedefi gerçekleştirmeyi dört gözle beklediklerini açıkladı.

Sega, "Super Monkey Ball" adlı 10 dolarlık iPhone ve iPod Touch oyunundan 500,000 kopya sattı. Sega'ya göre elde ettikleri gelirin, çok tutulan bir Nintendo DS ya da Sony PSP oyununun elde edeceği gelire denk olduğunu belirtti.

Bu platformdaki oyunların fiyatlarının önemli derecede daha fazla olmasına rağmen - 30 dolar gibi - Sega, Apple'la yaptığı yüzde 30'a yüzde 70'lik anlaşma sayesinde daha fazla kazanç elde ediyor. Apple, oyunlardan elde edilen kazancın yüzde 70'ini oyunu geliştiren firmaya verirken yüzde 30'unu da kendisi kazanıyor.

Oyun üreticisi Electronic Arts şirketinin uzun dönemdir başkanlığını yapan Neil Young, tamamıyla iPhone ve iPod Touch oyunlarını geliştirmeye adanmış Ngmoco oyun şirketini kurmak için Electronic Arts'taki görevinden ayrıldı. Neil Young, "iPhone'un Sony'nin ve Nintendo'nun pazardaki konumlarını ciddi anlamda tehdit etmeye başladığını düşünüyorum." dedi.

Apple CEO'su Steve Jobs, iPhone için kabaca söylemek gerekirse 50 milyon oyun indirildiğini açıkladı ve pazarda ne kadar iddialı olduklarını, "iPhone ve iPod touch'ın, bu tatil sezonunda mobil oyun pazarının en işlek cihazları haline gelebileceğini düşünüyorum." şeklindeki bir açıklamayla vurguladı.

İlginç olarak Nintendo, Apple ile olan rekabeti yeni bir gelişme olarak görmüyor. Nintendo'nun CEO'su ve başkanı Reggie Fils-Aime, kullanıcıların el cihazlarıyla geçirecekleri zamanları daha da uzatmak için, uzun süredir Apple'la rekabet halinde olduklarını söyledi ve ekledi, "İster DS'de oyun oynamayı seçin, isterseniz de iPod'da müzik dinlemeyi seçin, bir süredir hem Nintendo hem de Apple aynı alanda rekabet ediyor."

Diğer yandan Sony, iPhone'u rakibi olarak bile görmüyor. Şirket yetkilileri, böyle kıyaslamaları alaya alıyor ve cihazın sadece hızlı ve ciddi olmayan oyunlar için iyi olduğunu öte yandan PSP'nin daha derin bir oyun deneyimi sunduğunu belirtiyorlar. Sony'nin PSP Pazarlama Müdürü John Koller, "Kullanıcılar, iPhone ve iPod gibi cihazlarda, zaman geçirmek için oyun oynuyor." dedi.

Belki de Apple, şimdilik biraz Nintendo'ya benziyor fakat ileride kesinlikle oyun kavramını yeniden keşfetmeye kararlılar. Ofis kurulumu ve maliyetleri olmadan, birçok küçük yazılım geliştirici, çok az pazar deneyimiyle oyun geliştirebiliyorlar. Tapulous adlıbirşirket kuran bir Silikon Vadisi yöneticisi Bart Decrem, bu gibi girişimlerin belki de en güzel örneklerinden birisi. Kendisinin geliştirdiği ve "Tap Tap Revenge" adını verdiği oyun, kullanıcıların belirtilen ritimlere göre, cihaza hafifçe vurarak ve cihazı sallayan bir oyun yaratmak için, Dance Dance Revolution ve Guitar Hero gibi oyunlarının yapılmasını sağlayan büyüden istifade etmiş.

Jaguar ve Comedy Central, ücretsiz reklam-destekli sürüme reklam vermeye hazırlanan birkaç büyük markadan birkaçı. Nine Inch Nails adlı endüstriyel rock grubunu da içeren, 4.99 dolarlık bir sürüm de piyasaya çıkartıldı.

Nintendo DS'ye ve Sony PSP'ye sahip Denver'lı bir banka memuru olan John Sims, iPhone'unun kendisini meşgul ederek diğer cihazları kendisine unutturduğunu fark etmiş. Sims, iPhone'un etkisini, "iPod'umu dinlerken aynı anda oyun oynayabiliyorum ve işim bittiğinde de iPod'u sadece cebime koymam yetiyor. iPhone'u kullandığım kısa sürede, PSP ve DS oyunları için harcadığım toplam süreden daha fazlasını iPhone oyunları oynayarak geçirdiğimi fark ettim." şeklinde açıklıyor.

Platformun en büyük engelleri, butonlarının olmaması ve desteğinin olmaması olarak gözüküyor. Apple, dağıtım kurulumunda finansal olarak cömert davranırken, oyun geliştiricileri için biraz daha kayıtsız davranıyor. Birçok kişi, Apple CEO'su Steve Jobs'un ve şirketinin oyun konusunu "çok da umursamadıklarını" düşünüyor.

Ancak buna karşın, iPhone'un büyük ekranı, güçlü grafik işlemcisi ve eğim sensörü gibi özelliklerine kapılan birçok oyun geliştiricisi, iPhone'a yatırım yapmayı tercih ediyor. Gerçekten Nintendo ve Sony'yi geçip geçemeyeceklerini zaman gösterecek fakat bu şirketlere bir rakip olarak görülmeleri gerektiğini çoktan kanıtladılar.