Haydi "Caps Lock Günü"nü kutlayalım



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Bugün (23 Ekim) Uluslararası Caps Lock Günü. Bu kutlamanın nedeni Caps Lock'un "klavyedeki en yararsız tuş" olması.

CapsOff.orgKendilerini Caps Lock tuşunu ortadan kaldırmaya adamış bir grup olduğunu biliyor muydunuz? Bizim daha önce bu konuyla ilgili hiçbir bilgimiz yoktu fakat grubun sitesi CAPSoff.org'da hep kazara basılan bu tuşun ortadan kaldırılmasıyla ilgili çok kapsamlı tartışmalar var.

Caps Lock'un klavyede yanlış bir yere konduğu ve bu tuşun kimsenin gerçekten kullanmadığı (tabi eğer BAĞIRMAK istemezlerse) bir fonksiyona sahip olduğu konusunda tartışıyorlar. CAPSoff, tüketiciler için klavye tasarımlarında daha fazla seçenek sunulması için kampanya başlattı: Örneğin klavyenin sol tarafının daha ergonomik bir tasarıma sahip olması, sola bir Enter tuşunun yerleştirilmesi, programlanabilir bir tuş olması gibi bazı isteklere sahipler. Klavyeyi yeniden tasarlamak için farklı öneriler de var. En çok ilgimizi çeken öneri, klavyenin genelde sağında bulunan sayı bölümünün takılıp çıkarılabilir bir sürümü. Bu öneri, muhtemelen sol elini kullanan kişilerin tercih edeceği ve beğeneceği ya da her iki elini de kullanabilen, canı sıkılmış kişilere bir farklılık sunabilecek bir öneri.

Sitede, Caps Lock'un fonksiyonunu değiştirmek ya da tamamıyla ortadan kaldırmak için birkaç teknik yöntem de sunuluyor. Eğer siz de Caps Lock'u sinir bozucu buluyorsanız bu yöntemlerin hepsi çok yararlı olacaktır.
CapsOff.org
MacBook sahipleri sadece bu tuşun üstünde küçük bir yeşil ışık bulunduğundan, Caps Lock'un klavyeden kaldırılması durumunda onu muhtemelen özleyeceklerdir. Aslında bilgisayar kullanıcıları ışıklı tuşların tamamını çok seviyor ve ışıklı çevre birimlerini satın alıyorlar. Caps Lock tuşunun yerinin değiştirilmesi kabul edilebilir fakat eğer geleceğin klavyelerinden Caps Lock tuşu kaldırılacaksa, bu tuşun yerine başka bir ışıklı tuş konacaksa...