GPU piyasası imrenilecek durumda



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Dünya ekonomisi ve özellikle ABD'deki ekonomik durum son günlerin en önemli gündem maddesi. Bu duruma rağmen grafik işlemci (GPU) endüstrisi büyümeye devam ediyor.

Intel nVidia ATiDünya ekonomisi ve özellikle ABD'deki ekonomik durum son günlerin en önemli gündem maddesi. Kötü durumdaki ekonomi, açık arttırma devi eBay'den Best Buy ve Circuit City gibi büyük tüketici elektroniği toptancılarının getirilerinde düşüşe neden oldu. Bu duruma rağmen grafik işlemci (GPU) endüstrisi büyümeye devam ediyor. Jon Peddie Research (JPR) tarafından hazırlanan 2008'in üçüncü çeyrek (Q3 2008) raporu GPU endüstrisi ile ilgili son rakamları ortaya koyuyor. JPR'a göre bugün piyasaya sunulan bilgisayar sistemlerinin üçte biri çoklu GPU kullanıyor; bu da piyasalardaki büyümenin artarak devam etmesinde rol oynuyor. 2008'in üçüncü çeyreğinde 111 milyon GPU piyasaya sunuldu; bu rakam 2007 yılının aynı çeyreğinde 91 milyondu.

2008 yılının ikinci çeyreğinde ise 94 milyon GPU piyasaya sunulmuştu. Bu rakamlar, iki çeyrek arasında yüzde 18'lik ve geçen yıl ile karşılaştırıldığında yüzde 22.5'lik bir artış olduğunu gösteriyor. JPR, neredeyse bütün GPU üreticilerinin üçüncü çeyrekte büyüdüğünü açıkladı. Bu çeyrekte yalnızca SiS küçüldü ve Matrox aynı seviyede kaldı.

AMD, çeyrekler arasında en büyük büyümeyi göstererek ikinci çeyrekteki % 18.1'lik pazar payını % 33.8'lik bir artış ile %20.6'ya çıkardı. Intel, hala en büyük pazar payını elinde bulunduruyor ve geçen çeyrek %47.3 olan payını %49.4'e çıkardı. NVIDIA ise %4.4'lük bir büyüme ile pazar payını üçüncü çeyrekte %27.8'e çıkardı.

Masaüstü grafik işlemcileri piyasasında Intel, NVIDIA'nın %32.6'ya düşüşünün aksine pazar payını %43.9'a yükseltti. AMD ise bu çeyrekte pazar payını %20.3'e yükseltmeyi başardı. Dizüstü piyasasında ise Intel bir puanlık düşüşle %56.2'lik pazar payına razı oldu. NVIDIA da Intel gibi dizüstü piyasasında düşüş yaşadı ve firmanın bir önceki çeyrekte %23.6 olan pazar payı %21.8'e düştü. AMD ise Intel ve NVIDIA'nın kaybettiği payları toplayarak 2008 yılının ikinci çeyreğinde %17.9 olan Pazar payını üçüncü çeyrekte %20.9'a çıkardı.

Dr. Jon Peddie, yaptığı açıklamada, "Üçüncü çeyrek, OEM'ler tatil sezonu (Noel tatili) için stok oluşturmak üzere çip siparişi verdiklerinden genellikle yükselişe sahne olurlar. Fakat bu çeyrek uzun zamandır görülmemiş bir üçüncü çeyrek yükselişine tanık oldu ve bu yükseliş geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde başlayan durgunluk nedeniyle yapılan aksi yöndeki önerilere rağmen gerçekleşti. Masaüstüler sezonluk yükselişlerini gerçekleştirdi ve dizüstüler de oldukça iyi getiriler elde etti." diyerek sektördeki hareketliliği doğruladı.

NVIDIA oldukça sağlam adımlarla geliyor ve dizüstüler için geliştirdiği yeni 9400M grafik işlemcisinin dizüstü piyasasının %30'unu ele geçirebileceğini Intel 9400Mdüşünüyor. Yeni NVIDIA GPU şu an MacBook serisindeki Intel parçalarının yerini almış durumda ve Intel'i piyasaya çıkacak olan diğer bilgisayarda da alt etmeyi umuyor. NVIDIA ve Apple, yeni 9400M grafik işlemcinin MacBook sistemlerde kullanılan Intel GPU'larından beş kat daha yüksek performans sunduğunu iddia etti.

Eğer NVIDIA, 9400M için ortaya koyduğu hedefleri yerine getirebilirse 2008 yılının son çeyreğinde (dördüncü çeyrek genellikle bilgisayar üreticileri için en büyük çeyrektir) tamamen farklı bir tablo ile karşılaşabiliriz. Mevcut ekonomik koşullarda pek çok kişi tatil sezonuna girerken düşüşler gelebileceğini bekliyor olabilir. Ancak tüketici elektroniği, 1990'lardan bu yana en kötü tatil sezonu olması beklenmesine karşın 2008 tatil sezonunda piyasa artışı beklenen ürün kategorilerinden birisi.

Intel, NVIDIA'nın ele geçirdiği sektörü yeniden kendi kontrolüne almak için elinden geleni yapacağa benziyor. Muhtemelen NVIDIA'nın sunduğu performansı geride bırakacak performansa sahip yeni Intel grafik işlemciler yakın zamanda görücüye çıkacak.