GPU, Apple'ın Snow Leopard'ını kediye dönüştürecek



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Apple Başkanı Steve Jobs, Mac'in yeni işletim sistemi OS X Snow Leopard'ın, gösterişli grafikler ve hoş bir ara birim kazandırmaya odaklanmak yerine, şirketinin Apple'ın bilgisayarlarının hızını ve tutarlılığını arttırmaya odaklanacağını söyledi. Belki de Microsoft, bu yaklaşımı Vista için denemeliydi.

Snow LeopardAncak bu, yeni yazılımın radikal bir değişiklik olmayacağı anlamına gelmiyor. Bu hafta yayımlanan bir patent üçlüsü, Apple'ın grafik işleme birimlerine (GPU), merkezi işlem birimine (CPU) çok güvendiğini ve günlük bilgisayar görevlerini çok daha hızlandıracağını açık ve net bir biçimde ortaya koydu.

Bu, Nvidia Başkanı Jen-Hsun Huang tarafından üstünde uzun süredir ısrar edilen bir fikir. Ancak Apple'ın patentleri, merkezi Cupertino Kaliforniya'da bulunan bilgisayar üreticisinin, yazılımları, Apple bilgisayarlarındakiyle aynı olan Intel işlemcide çalışan, Microsoft'tan kendini ayırma eğilimi olarak algılanıyor.

Bu üç patent, görevleri bölerek, bölünen görevleri, grafik işlemcileri ve bilindik merkezi işlemcileri (CPU) gibi farklı çip tiplerine atayan, becerikli bir tekniği tarif ediyor. Bu tekniğin mucitleri olarak Apple çalışanları Aaftab Munshi ve Jeremy Sandmel gösterildi. Her ikisi de grafik çipi üreticisi ATI'nin çok deneyimli çalışanlarıydı. ATI, artık Intel'in rakibi Advanced Micro Devices (AMD)'nin bir alt kuruluşu olarak çalışıyor.

Apple Trailer

Bu patentler, ayrıca Jobs'un işlemciliğe yaklaşımıyla ilgili bir başka gerçeği de vurguluyor: Jobs, diğer her üreticinin kullandığı aynı bileşimleri kullanmak yerine, kendi yolunu kendi çizmek istiyor. Bu başına buyruk eğilim, Apple'ın bu yılın başında yüksek kalitede çip tasarımı evi PA Semi'yi satın almak için 278 milyon dolar ödemesinden sonra, daha belirgin şekilde vurgulandı.

Apple'ın hisseleri Cuma günkü işlem hacminde, 48 sent ya da %0.50 düşerek 95.90 dolara indi ve yılbaşından beri Apple'ın hisseleri %50'lik bir kayba uğramış oldu.