Google telif hakkı anlaşması ilerliyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Manhattan yargıcı John Sprizzo, Google ile kitap yazarları ve yayınevleri arasındaki davayı çözümlemesini onayladı. Bu, hem Google için hem de kitap yayımcıları için müthiş bir zafer olarak görülüyor. Google, telif hakkı sahipleri için oluşturulmuş fona yılda 125 milyon dolar ödeyerek baskısı tükenmiş milyonlarca metni internette yayınlama hakkına sahip olacak. Bu konunun çözüme kavuşması, Google'ı baskısı tükenmiş kitapların önemli bir satıcısı haline getiren finansal bir anlaşma olarak görülüyor.

Google PrintBu dava, Google'ın tarama ve yayımlama alanına girerek, Google Print'i faaliyete geçirdiği 2005 yılına dayanıyor. O zaman, şirketin sayısallaştırma çabaları, telif haklarının çok kötü bir şekilde ihlal edilmesi olarak tanımlanıyordu, çünkü Google bu sonuçları, internette ücretsiz olarak yayınlıyordu. Yazarlar Birliği'nin de ilgisini çeken bu dava, aynı zamanda McGraw-Hill, Pearson Education, Penguin, John Wiley & Sons ve Simon & Schuster gibi beş büyük kitap yayınevini de ilgilendiriyordu. Kısa sürede dava, grup davası haline dönüştü.

Bugün onaylanan anlaşma, başlangıç niteliğinde. Haziran'da yapılacak bir duruşma, bu anlaşmanın adil, mantıklı ve uygun olup olmadığına karar verilecek. Bu engeli aşarsa ve karara bağlanmış bir grup davası haline dönüşürse Google, gelecekte başına dert olabilecek hukuk davalarından endişe duymadan Google Print özelliğini, işleme sokabilecek.

Bugün, üzerinde anlaşılan miktar, Google için kısmen küçük bir gider fakat aynı zamanda davanın diğer tarafı için sağlanmış büyük bir gelir. Anlaşma belgeleri, kimin ne kadar kazanacağını belirten rakamları da içeriyor. Bu plan dâhilinde Google, gelecekte Google Print hizmetlerinden elde edilen gelirlerin %37'sini alırken, geri kalan yüzde 63'lük kazanç yazarlar ve yayımcılar arasında paylaşılacak.

Yazarlar Birliği internet sayfasının başkanı Roy Blount Jr, ödemelerin, yeni çıkarılan bağımsız bir Kitap Hakları Kaydı'na göre dağılacağını yazdı. Kitap Hakları Kaydı'nı, ASCAP (Amerikan Besteciler ve Yayıncılar Derneği)'nın bir benzeri olarak tanımlıyor. Google, bu Kaydı kurmak için, 34.5 milyon dolar ödeyeceğini açıklıyor.

Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin, anlaşmayı, herkes için bir kazan-kazan anlaşması olarak gördüğünü ve okuyucular için kazanılmış büyük bir zafer olduğunu belirtti ve kitap dünyasının içinde yer alan, muazzam ölçülerdeki bilgi zenginliğinin, artık kullanıcıların parmaklarının ucunda olacağını vurguladı.