Google, kopyacı siteleri cezalandırmak için algoritmasını değiştirdi



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
29.01.2011

Google, spam niteliğindeki siteleri cezalandırmak amacıyla algoritmasında değişiklik yaptı.

Google, kopyacı siteleri cezalandırmak için algoritmasını değiştirdiGoogle, spam nitelikli sitelerin arama sonuçlarında daha az çıkmasını sağlamak için algoritmasında değişiklik yaptı. Yapılan değişiklikler Google'a ve arama sonuçlarına son dönemlerde artan eleştirilerin bir sonucu. Bu eleştiriler özellikle geleneksel web spam taktiğinin (belli bir anlamı olmayan çok az içeriğe sahip sitelerin çok fazla anahtar kelime kullanarak Google'da yükselmek için hile yapmaları) yanında artan yeni spam türlerine yönelik yapılıyor.

Son dönemde özellikle netten içerik toplayan, içerik hırsızlığı yoluyla kartelleşen siteler dikkat çekiyor. Bu ay başında Stack Overflow adlı siteden Jeff Atwood, kendi sitelerinden içerik toplayan bu tarz sitelerin Google'da kendilerini geçmeye başladığına dikkat çekti. Yani Google'da kopya içerik orijinalin önüne geçebiliyor.

Google'ın baş mühendislerinden Matt Cutts, Google'ın blogunda eleştirilere yanıt verdi. Google'ın spam sitelerin özellikle de başka sitelerden içerik kopyalayan, orijinal içerik miktarı düşük olan sayfaların sonuçlarda yükselmesini engelleyecek kritik değişiklikler yaptıklarını açıkladı. Bunun tam anlamıyla hedefe yönelik bir çalışma olduğunu yazan Cutts, kullanıcıların arama sonuçlarında orijinal içeriğe sahip siteleri daha çok göreceğini belirtiyor.

Programlar.com ekibinin de emek vererek hazırladığı orijinal içeriğin çok sayıda sitede kaynak belirtilmeden paylaşıldığını hatta yayımlayanların çoğu zaman içeriği kendileri hazırlamış gibi davranmalarını göz önüne alırsak, Google'ın bu çalışması emek harcayan siteler için iyi bir gelişme. Bu vesileyle de kullanıcılara Türkiye'de forumlarda çokça kullanılan ama nedense kimsenin uymadığı bir ifadeyi hatırlatmak isteriz: Emeğe saygı!