Google'dan web siteniz için ücretsiz fontlar



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
21.05.2010

Google tasarımcılar için web sitelerinde kullanabilecekleri 18 ücretsiz font yayınladı.

Web tasarımında üzün zamandır en büyük problemlerden biri olan font kullanımı son birkaç ayda oldukça fazla değişim gösterdi. Aslında çok uzun süredir bilinen bir CSS özelliği olan (Internet Explorer 5. sürümünden yana bu desteği kısıtlı olsa da destekliyor) @font-face'in CSS3 spesifikasyonuna girmesi ve tarayıcı üreticilerinin birbiri ardına destek eklemeleri değişimin ilk habercisi oldu. Bu özellik sayesinde tasarımcılar sitelerinde farklı fontlar kullanıp bu fontları tarayıcılar için kısıtlı biçimlerde sunucularına yükleyebiliyorlar.

Geçtiğimiz aylara kadar üzerinde anlaşılamayan konu ise hangi font biçiminin destekleneceği konusuydu. Safari, Opera, Firefox ve Chrome TruType ve OpenType fontlar için desteğe sahipler, Internet Explorer ise Embedded OpenType biçimini destekliyor. Bu konuda fon geliştiricilerinin ağırlığını koyması ve Web Open Font Format'ını (WOFF) desteklemeleriyle çözüldü. Henüz bütün geliştiriciler biçim için desteği tarayıcılarına eklememiş olsalar da, desteklerini açıkladılar.

Google bu değişimi hızlandırmayı düşünmüş ve henüz ortak bir biçim olmasa da kendi ücretsiz font servisleri Google Font API ve Google Font Directory'yi duyurdu. Şimdilik 18 farklı fontu ve varyantlarını ücretsiz kullanıma sunan servisten yararlanmak ise çok basit: Google tarafından tarayıcıya göre dinamik oluşturulan bir CSS dosyasını web sayfanıza iliştirin ve 18 fonttan dilediğinizi kullanmaya başlayın. Kullanıcının hangi tarayıcıyı kullandığına göre uygun CSS ve font dosyaları Google tarafından otomatik olarak sağlanıyor.

Google\ dan web siteniz için ücretsiz fontlar
Google'ın ücretsiz fontlarından bazıları

Bugüne kadar yaygın olarak desteklenen fontları kullanmak ya da yazları resim, Flash gibi başka biçimlerle değiştirmek zorunda kalan tasarımcıları daha yaratıcı günler beklediği kesin. WOFF biçimine desteğinde yayılmasından sonra Web'in görüntüsü oldukça değişebilir.

Google Font Directory'ye buradan ulaşabilirsiniz.