Dizüstü üreticileri yangın riski bulunan 100,000 pili toplatıyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Dünyanın üç büyük dizüstü bilgisayar üreticisi yangın çıkarma riski bulunan pilleri toplatıyor.

Laptop YangınRiskli pillerin üreticisi olan Sony'nin toplatma kararından sonra Dell, Hewlett-Packard ve Toshiba -sorundan etkilenen diğer firmalar- da bunun üzerine toplatma kararı aldı.

100,000 dizüstü bilgisayar pilinin hatalı olduğu düşünülüyor. Bazı müşterilerin yanık şikâyetlerinde de bulunduğu 40 civarı aşırı ısınma olayından sonra toplatma işlemleri başlatıldı.

Bu toplatma kararı, iki yıl önce aynı firmaların yangın riski bulunan 10 milyona yakın dizüstü bilgisayar pilini toplatması ile karşılaştırılamayacak boyutta (iki yıl önceki toplatmada Apple ve başka pek çok üretici de bu firmalarla aynı konumdaydı). Ancak, o olay da çok büyük çaplı olmayan bir toplatma kararı ile başlamış ve diğer dizüstü üreticilerinin de katılımıyla büyümüştü.

İki yıl önceki hatalı pilleri de Sony üretmişti ve 2004 ile 2005 yılları arasında üretilen pillerin sorunlu olduğu açıklandığı düşünülürse pek çok kişi, bu son toplatma kararının neden bu kadar geç alındığını merak ediyor.
Söz konusu bu son hatalı pillerin büyük bir bölümünün (35,000) ABD'ye; kalan kısmının (63,000) da Avrupa ve Asya'daki ülkelere gönderildiği açıklandı.

32,000 dizüstü pilini geri çağıran Hewlett-Packard, bu sorundan en çok etkilenen şirket olarak öne çıkıyor.