Conficker solucanını yazanları bulana 250.000 dolarlık ödül



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft, son yılların en tehlikeli internet solucanı Conficker'ın arkasında olan kişilerin tutuklanmasına ve yargı önüne çıkarılmasına yardımcı olacak bilgiyi veren kişiye 250.000 dolarlık bir ödül vaadediyor.

ConfickerMicrosoft, Conficker saldırılarının çıkış noktası olan sunucuları devre dışı bırakmak için yazılım güvenliği uzmanları, domain tescil şirketleri ve İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu ICANN ile (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) birlikte çalıştığını açıkladı. ICANN'in internet güvenliği danışmanı Greg Rattray, "Conficker/Downadup gibi potansiyel bilgisayar ağlarını (botnet) yenebilmenin en iyi yolu, güvenlik ve domain sistemi çalışanlarının birlikte hareket etmesinden geçiyor." dedi ve ekledi, "ICANN, interneti küresel anlamda güvenli ve istikrarlı hale getirmek için bu tür çabaları koordine eden bir grubu temsil etmektedir."

Downadup solucanı olarak da bilinen Conficker, Microsoft Windows işletim sisteminde bulunan ve geçtiğimiz Ekim ayında güncelleme yamasıyla onarılan kritik bir hatadan yararlanıyor. Aralık ayının sonundan itibaren, bu solucan, İngiliz ve Fransız ordularının bilgisayarları da dâhil, dünya genelinde 10 milyondan fazla sayıda bilgisayarı etkileyerek, son yılların en büyük ve en kötü bilgisayar tehditlerinden biri haline geldi.

Microsoft, bu tür bir ödülü ilk defa vaadetmiyor. 2005 yılında Microsofti Sasser solucanını yazan Sven Jaschan adlı gencin kimliğini açıklayan iki kişiye 250,000 dolarlık ödeme yapmıştı.