Asus, Eee PC'de model sayısını düşürecek



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Asus, maliyetleri düşürmek ve netbook'larla ilgili yapılan çok sayıda reklamın yarattığı kafa karışıklıklarını gidermek amacıyla Eee PC netbook çeşitlerini azaltacağını duyurdu.

Asus Eee PCEee PC ile netbook pazarında çığır açan Asus, Eee PC S101, Eee PC 1000H, Eee PC Surf gibi adlarla geçtiğimiz yıl toplam 20 farklı netbook modeli çıkarmıştı.

Asus, bu yılın kendileri için farklı olacağını söylüyor. Asus'un CEO'su Jerry Shen, üretimin basitleştirileceğini ve Eee PC modellerinin daha az sayıda modelle pazarlanacağını açıkladı.

Geçtiğimiz yılın Eee PC üretim stratejisi kullanıcılara çok fazla tercih seçeneği sunmasına rağmen, Asus'un piyasaya yeni gelen şirketlerle rekabet etmesine yardımcı olmadı.

Aspire One adıyla tek bir netbook üreten Acer, kısa bir süre içinde büyük ihtimalle Asus'tan geçen yıl daha fazla netbook sattığını açıklayacak. Acer, netbook pazarına Asus'dan çok daha sonra girmesine rağmen bu başarıyı yakaladı. Acer, Aspire One modelini geçtiğimiz yılın ikinci yarısında piyasaya çıkarırken Asus, Eee PC modellerini 2008 yılının başından itibaren satmaya başlamıştı.

Asus, Perşembe günü yaptığı açıklamada 2008 yılında 4.9 milyon Eee PC sattığını açıklasa da, Acer'ın tek bir modelle ulaştığı satış rakamı 6 milyon tahmin ediliyor. Fakat bu konuyla ilgili olarak Acer henüz bir açıklama yapmadı.

Acer Aspire BlueAnalistler, Acer'ın Aspire One modelinin bu kadar fazla satmasının nedenini, çok basit ve sade olması, düşük maliyetli olması ve şirketin küresel anlamda ürünü iyi pazarlaması olarak gösteriyor. Tek bir netbook stratejisiyle pazarda kafa karışıklığını azaltan Acer, farklı konfigürasyonları ve yazılımları seçmeye olanak tanıyarak da kullanıcılarına çeşitlilik sunmuş oldu.

Bu strateji, aynı zamanda Acer'ın tasarım ve kurulum maliyetlerini minimuma indirmesine ve daha düşük fiyatlı bilgisayarlar satarak, bu maliyet tasarruflarını kullanıcılarına olumlu yönde yansıtabilmesine olanak tanıdı.

Buna karşın Asus, birçok Eee PC modeli sunma stratejisi nedeniyle zarar gördü. Eee PC modellerinin üretim hattının her bir kısmı, ortalama olarak Acer'ın Aspire One modellerinin üretiminden daha pahalıydı. Analistler, Asus'un Eee PC modellerinin, birbirinden çok farklı olmasından ötürü Asus'un tasarım maliyetlerinin ve kurulum maliyetlerinin Acer'a göre daha fazla olduğunu belirttiler.