Analistler XP'yi desteklemeye devam etmesi konusunda Microsoft'a çağrıda bulunuyor



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Bir Gartner analisti, kullanıcıların Windows 7'den XP'ye dönmelerinin çok önemli olduğunu fakat Microsoft'un yeni bilgisayarlara XP kurulmasına izin verme konusunda kararsız olduğunu söyledi.

Bir başka Gartner analisti Michael Silver, Microsoft'un kullanıcılarına Windows 7'yi sadece kendinden önceki işletim sistemi olan Vista'ya düşürmeye izin vermeyle ilgili planlarını henüz açıklamadığını fakat bu konunun, Vista için olduğu kadar Windows 7 için de önemli olduğunu vurguladı.

Silver, yazısının devamında düşürme (downgrade) haklarının Windows 7 için çok önemli olduğunu belirtti. Burada sorulması gereken sorunun Microsoft'un Windows 7'den XP'ye düşürmeye izin verip vermeyeceği olduğunu söyleyen Silver, Microsoft'un henüz bu soruya cevap vermediğini fakat konunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Microsoft, yeni işletim sisteminin bir önceki Windows sürümlerine düşürme ile ilgili sorular üzerinde henüz konuşmayı düşünmediğini doğruladı. Nitekim bir Microsoft sözcüsü, uygulanabilir ürün lisansı sözleşmesinde, son kullanıcının düşürme (downgrade) hakları ile ilgili detaylar üzerinde çalışmaların halen devam ettiğini belirtti.

Analistler XP yi desteklemeye devam etmesi konusunda Microsoft a çağrıda bulunuyorMicrosoft dilinde, 'düşürme' (downgrade) terimi, kullanıcının bir başka sözleşmeye para ödemeden, eski versiyonları yeni versiyonlarla değiştirmesine izin veren Windows sözleşme hakları anlamına gelir. Kısaca yeni Windows lisansı, eski Windows sürümüne transfer edilir.

Microsoft, Vista'yı 2007 yılının başında piyasaya çıkardığında, Vista'nın önceki sürümü olan XP'ye düşürme haklarına çok kısıtlı bir şekilde yer vermişti. Sadece Vista Business ve Vista Ultimate sürümlerinin önceden yüklenmiş olduğu bilgisayarları satın alan kişilerin, yalnızca Windows XP Professional sürümüne düşürebilmelerine olanak tanınıyordu. Ancak bu yöntem, kullanıcıların Vista'ya geçme konusunda ayak diremeleri nedeniyle çok popüler oldu ve bu kullanıcılar, Vista'ya geçmek yerine yeni bilgisayarlar alıp, işletim sistemini XP Professional'e düşürdüler ya da fabrikada XP'ye düşürülmüş sistemleri satın aldılar.

Microsoft, XP'nin devam eden popülerliğini Vista yıllarında fark etti. Örneğin 2008 yılının son üç ayında, XP'nin kapsamını, hem küçük hem de büyük bilgisayar üreticilerini içine alacak şekilde genişleterek,XP'yidesteklemeyi sona erdirecekleri tarihleri sırasıyla Mayıs ve Temmuz 2009 tarihlerine erteledi.

Ancak Silver, Microsoft'un bu olaya devam edip Windows 7 lisanslı müşterilerin sistemlerini XP'ye düşürmelerine izin verip vermeyeceği konusunda karamsar. Silver, Microsoft'un Windows 7'den Vista'ya düşürme hakkı vereceğinden emin olduklarını fakat Microsoft'un müşteriler için doğru olanı tercih edip, Windows 7'den XP'ye düşürme hakkı verip vermeyeceğini ya da bu durumdan ek bir gelir kaynağı elde etmeye çalışıp çalışmayacağını bilmediğini söyledi. Şu noktada bunun kestirilmesinin de zor olduğunu belirtti.

Microsoft'un Windows 7'den XP'ye düşürme hakkı verip vermeyeceği konusunda kararsız olduğunu söylese de büyük bir ihtimalle Microsoft'un buna izin vermeyeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.