Windows Server 2008 R2, 256 işlemci çekirdeğini destekleyecek



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft şirketi bugün, Windows Server işletim sisteminin bir sonraki yükseltmesinin 256'ya kadar mantıklı işlemciyi destekleyebileceğini açıkladı. Önceki sürüm, maksimum 64 işlemci destekliyordu.

Server 2008 R2Windows Donanım Mühendisliği Konferansı'nın (WinHEC) açılış konuşmasında konuşan Windows Server ve çözümleri şirket başkan yardımcısı Bill Laing, "Microsoft, mantıklı bir işlemciyi, çekirdek sayısıyla çoğaltılmış fiziksel işlemci sayısı olarak tanımlıyor." dedi. Laing açıklamasına "Bu sayede, Windows Server 2008 R2 örneğin, her biri çift çekirdekli ve her biri çift thread (parçacık) destekleyen 64 fiziksel işlemcili bir sistemi destekliyor." sözleriyle devam etti.

Windows Server 2008 şu anda maksimum 64 mantıklı işlemci destekliyor. Windows Server 2008 R2'nin 2010'da çıkacağını söyleyen Laing ayrıca, Windows Server'ın Microsoft'un Kilimanjaro adlı, SQL Server veritabanının bir sonraki sürümü ile bütünleşmesinin de 2010'un ilk yarısında gerçekleşeceğini duyurdu.

Windows Server 2008 R2, sadece 64-bitlik sürümlerde gelen server işletim sistemlerinin ilk sürümü olacak. Küçük bir yükseltme olarak görülse de R2 kullanıcılarına., Windows Server'ın PowerShell script tabanlı yönetim ara birimi için "cmdlets" gibi önceden yazılmış yüzlerce yeni özellik sunuyor.

Bazı IT yöneticileri, server'ları metin arabirimleriyle yönetmeyi tercih ediyorlar. Çünkü bu yöntemin daha doğru ve ekonomik olduğunu düşünüyorlar. Bill LaingNeredeyse aynı doğruluk ve kesinliği, kullanımı daha kolay grafiksel arayüzle isteyenler için R2, PowerShell'in üstüne inşa edilmiş bir Active Directory Administrative Center (Aktif Dizin Yönetim Merkezi) de içeriyor.

Laing, ayrıca önümüzdeki dönemde çıkacak olan Windows 7 istemci işletim sistemi ve Windows Server 2008 R2 arasındaki bütünleşmeyi de açıklayarak, IT yöneticilerinin şube bilgisayarlarını ve uzaktan yönetilen bilgisayarları R2 sayesinde nasıl hızlı ve güvenli bir şekilde yönetebileceklerini gösterdi.

Çoğu Microsoft'un donanım ortaklarının mühendisinden oluşan seyircilere de R2'nin Live Migration (Canlı Geçiş) yapma becerisine sahip olacak ya da sanallaştırılmış iş yükleri etrafında kesintisiz ve aksama olmaksızın hareket edebilecek bir Hyper-V server sanallaştırma yazılımı içereceğini de hatırlattı.

R2'nin Hyper-V sürümü, günümüzde 24 olan her bir sanallaştırılmış iş yükünün, 32'ye kadar mantıklı işlemcide çalışmasına izin verecek.