Kullanıcılar Windows Server 2008 R2'den neler bekleyebilir?



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak olan Windows Server 2008 R2 sürümünde en çok ilgiyi canlı geçiş ve 64-bitlik çekirdek desteği görüyor olabilir. Fakat yeni yönetim özelliklerinin, çoğu yöneticiye çok daha cazip geleceği kesin.

Günlük yönetim geliştirmeleri ve tüm yeni özellikler, bu yenileme paketiyle kullanıcılara ulaşacak... Microsoft'tan yapılan açıklamaya göre 2008 yılının Aralık ayı ile 2009 yılının Şubat ayı arasındaki dönemde Windows Server 2008 R2'nin bir beta sürümünün çıkmasını bekleniyor. Bu arada, Windows Server bölümünün ürün yöneticisi Ward Ralston, bu seneki Profesyonel Yazılım Geliştiricileri Konferansı'nda, Windows 7 Server olarak da bilinen Windows Server 2008 R2'nin yenilenmiş halinin, 2010'a kadar piyasaya çıkmayacağını söyledi.

Windows Server 2008 R2

- İlk olarak yeni bir Active Directory Administration Center (Aktif Konum Yönetimi Merkezi), AD, kullanıcıları ve bilgisayarları; domain, site ve hizmet yönetimi konsollarını PowerShell kullanarak tek bir konsolda birleştiriyor.

"AD, DNS, DHCP ve çok daha fazlası R2'nin içine yerleştirilmiş yüzlerce "cmdlet"lerle yönetilebiliyor." diyor Ralston ve ekliyor, "PowerShell kullanarak, yöneticilerin (admin) çoklu komut dosyalarını sarmalamalarını daha da kolaylaştırdık." Ayrıca (http://powershellcommunity.org/) sitesinden diğer kullanıcılarla komutları ve "script"leri paylaşmak ya da Microsoft MVP'lerden öneri almak da mümkün. Elbette ki, IT departmanları, hiçbir PowerShell deneyimi gerektirmeyen Server Manager gibi bilindik yönetim metotlarını da kullanabilirler.

- Bir Best Practices Analyzer (En İyi Pratikler Analizcisi) özelliği Server Manager ile - sunucu bilgisayar (server) için ana yönetim aracı - bütünleşiyor. Bu özellik, belirli sunucu bilgisayarın bulunduğu ortama göre en sağlıklı yapılandırmayı ve ayarları öneriyor fakat ayrıca var olan ayarların ve yapılandırmaların da en iyi hale getirilmesi için yöntemler sunabiliyor.

Bu özelliği, "IT departmanlarının, sistemleri AD ya da mesajlaşma olup olmadığına bakmaksızın, mümkün olduğunca verimli çalıştırabilmeleri için bu özelliği kullanıcılarımıza sunuyoruz." sözleriyle tanıtıyor Ward Ralston.

- Diğer bir verimlilik özelliğinin adı ise bir sunucu bilgisayarın (server) kullanılmadığı zamanlarda kullanılan gücü otomatik olarak azaltan bir araç olan Power Management. İş yüküne her saniyede 10 kez bakarak, kullanım oranına göre gücü kısabiliyor ya da arttırabiliyor.

"Power Management (Güç Yönetimi) bu kullanım oranı bilgilerini masaüstü bilgisayarında ve sunucu bilgisayarında topluyor ve IT departmanları da, her dizüstü bilgisayara ya da sunucuya grup politikası uygulamak için bu bilgiyi kullanıyor."

- Server Manager ile bire-çok deneyimi için, yönetici geri dönüşlerine bağlı da olarak bir değişiklik gerçekleştiriliyor Windows Server 2008'de_ Ward Ralston bu değişikliği şöyle açıklıyor:

"Bir değişiklik yapmak için Server Manager'ın yüklü olduğu bir sunucunun (server) ya da dizüstü bilgisayarın bulunduğu yere fiziksel olarak gitmek yerine, Windows Server 2008 R2, ServerManager'ın, yöneticinin o sırada çalıştığı yerde bulunan bilgisayarlarda ya da sunucularda gözükmesini sağlayarak değişimin uzaktan gerçekleştirilebilmesine olanak tanıyor."