Wikipedia 10 yaşında!



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
17.01.2011

Wikipedia 10. yaşını kutluyor.

Wikipedia 10. yaşını kutluyor

Jimmy Wales ve Larry Sanger 2001'in Ocak ayında Wikipedia'yı kurdular. Sitenin ismi Polinezya dilinde çabuk anlamına gelen wikiwiki kelimesinden geliyor. Proje ilk önce Wales ve Sanger'in Nupedia adlı başka bir projesi için düşünülen bir özellikken büyüyerek başlı başına bir site olmuş. Açık kaynak düşüncesi ile yola çıkan Wiki'ye bir anda kullanıcılar çok sayıda yazı girmeye başladı. Şu an 17 milyon Wikipedia girdisi olduğu söyleniyor.

Wikipedia bir internet ansiklopedisi gibi iş görse de Wikipedia'da yazılan her şeyin %100 doğru olduğunu sanmamak gerekir. Kullanıcıların giriş yaptığı bir sistemde yanlış bilgiler de olması gayet doğaldır zaten. Yine de Wikipedia, belli konularla ilgili başlangıç düzeyinde bilgi almak ve herhangi bir şey hakkında çabucak fikir almak için gayet kullanışlıdır.

Peki Wikipedia bir 10 yıl daha ayakta kalabilir mi? The Economist'in verdiği rakamlara göre Wikipedia'nın Mart 2007'deki 54.000 olan bağışçı / katılımcı sayısı 35.000'e düşmüş durumda. Wikipedia, kendi başarısının kurbanı olmuşa benziyor çünkü çok sayıda insan konu girdikçe girilecek konu sayısı da azalıyor.